"Huzursuz Bacaklar Sendromu" uykusuz bırakıyor!

"Huzursuz Bacaklar Sendromu" uykusuz bırakıyor!

Uzmanlar, bacaklarda özellikle geceleri şiddetlenen sorunlardan yakınmanın "Huzursuz Bacaklar Sendromu" olabileceğine dikkat çekerek bunun geceleri uykusuz kalma gibi bir çok soruna neden olduğunu vurguladı.

Huzursuz Bacaklar Sendromu (HBS); özellikle akşam saatlerinde ve hareketsiz kalındığında bacakları hareket ettirme isteği ve buna eşlik eden ağrı, batma, karıncalanma ve yanma gibi belirtilerle kendini belli eden bir tablo.

Türkiye'de her 100 kişiden 4’ü Huzursuz Bacaklar Sendromu tanısı alıyor. Bir başka deyişle, Türkiye'de ortalama 3 milyon kişi bu sendromla mücadele ediyor. Her yaş grubunda görülmekle birlikte, yaş ilerledikçe risk artıyor.

Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu, uykuda hareket bozukluğu olan Huzursuz Bacaklar Sendromu'nda erken tanı ve tedavinin çok önemli olduğunu belirterek, "Yaşam alışkanlıklarında yapılacak olan düzenlemeler ve ilaç dışı yöntemlerle birlikte ihtiyaç halinde başvurulan ilaç tedavisi, bu sendromun hafiflemesini, hatta tümüyle ortadan kalkmasını sağlayabiliyor." dedi.

Bu belirtilerden biri bile varsa…

"Huzursuz Bacaklar Sendromu genellikle akşamları başlayıp, şiddetini geceleri artırsa da, uzun süren seyahatler veya toplantılar nedeniyle bacaklarımızı uzun süre hareket ettiremediğimiz durumlarda gündüzleri de gelişebiliyor." diyen Aksu, bu sendromun belirtilerini şöyle sıraladı:

Bacaklarda yanma, batma, karıncalanma ve ağrı gibi rahatsız edici bir hissin gelişmesi

Rahatsız edici his nedeniyle bacakları hareket ettirme isteği

Yakınmaların akşam saatlerinde başlaması veya şiddetlenmesi. Gece yatıldığında en şiddetli halini alması

Yanma, batma, karıncalanma ve ağrının bazen bacaklara ek olarak vücudun diğer bölgelerinde de (kollar, gövde, karın, genetik bölgeler gibi) oluşması

Hareketsiz kalındığında sorunların daha da artması

Hareket edildiğinde, en azından hareket sırasında şikayetlerin azalması

Bacaklarda gelişen sorunların sabahları azalması veya kaybolması

Demir eksikliği bacakları ‘huzursuz’ ediyor.

Huzursuz Bacaklar Sendromu tanısı alan her 2 kişiden birinde aile öyküsü bulunduğunu kaydeden Aksu, demir eksikliğinin de Huzursuz Bacaklar Sendromu’na en sık yol açan etkenlerden biri olduğuna işaret etti.

Aksu, "Ayrıca magnezyum veya folik asitliği, hamilelik, diyabet, parkinson hastalığı, romatoit artrit, ileri evre böbrek yetmezliği ve bazı ilaçlar da risk faktörleri arasında yer alıyor." diye ekledi.

Sigara ve kafeinden uzak durun

"Uyku hijyenini sağlamak hastanın ilk olarak dikkat etmesi gereken kurallardır." diyen Aksu, şöyle devam etti:

"Uyumadan önce hafif veya orta dereceli germe egzersizleri yapılması, ılık-soğuk suyla duş alınması, öğle saatlerinden itibaren çay ile kahve gibi kafein içeren içeceklerin kısıtlanması, sigaranın bırakılması gibi yaşam alışkanlıklarında yapılan değişiklikler fayda sağlayabiliyor. Ayrıca masaj ve deri yüzeyine yakın sinirlerin elektriksel sinyallerle uyarılması gibi yöntemler de etkili olabiliyor."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler