İhvan-ı Müslümin liderlerinden İzzet aylar sonra mahkemeye çıkarıldı

İhvan-ı Müslümin liderlerinden İzzet aylar sonra mahkemeye çıkarıldı

Darbeci Sisi yönetimi tarafında ağustos ayında hukuksuzca gözaltına alınan İhvan-ı Müslümin liderlerinden Doktor Mahmud İzzet, geçtiğimiz Perşembe günü mahkemeye çıkarıldı.

İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii'nin yerine vekaleten atanan Doktor İzzet’in 30 Haziran 2013'ten sonra çok sayıda "terör faliyetini yönettiği" iddia ediası ve 2015 yılında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ölen Başsavcı Hişam Bereket olayının sorumlusu olarak aranıyordu.

Yaklaşık 7 yıl aranan 76 yaşındaki İzzet, geçtiğimiz aylarda gözaltına alınmıştı. Yakalandıktan sonra ilk defa 10 Aralık'ta mahkemeye çıkarılan İzzet, eski Başsavcı Bereket’in de bulunduğu askeri personel ve devlet görevlilerine karşı suikastları ve 2019’daki patlamayı geçekleştirdiği iddiasıyla mahkemeye çıkarıldı.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 4 Ocak'a erteledi.

Cunta yönetimin kararlarıyla hareket eden Mısır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2015 tarihinde "Rehberlik Bürosu olayları" olarak bilinen davada aralarında Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, yardımcısı Hayrat el Şatır ve Mahmud İzzet’inde bulunduğu 4 kişi hakkında idam kararı alırken 14 kişiyi de müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

Mahmut İzzet Kimdir?

Siyasi ve mütefekkir kişiliği ile bilinen Doktor Mahmut İzzet,  Müslüman Kardeşler Cemaati'nin 9. Genel Mürşidi'dir. 1981'den beri cemaatin İrşad Büro Üyesi'dir.

1953 yılında Müslüman Kardeşlerle tanışan Mahmut İzzet, 1960'ta lise eğitimini tamamlamış ve 1962 yılında Müslüman Kardeşler saflarına tıp fakültesinde öğrenci iken katılmıştır.

1965 yılında tutuklanarak 10 yıla mahkûm edilen İzzet, hapisten ancak 1974 yılında çıkabilmiştir.

1976’de tıp doktor olan İzzet, 1980 yılında bu alanda uzmanlığını almıştır. 1981 yılında Yemen’deki Sana Üniversitesi’nde çalışan İzzet, doktora tezini tamamlamak üzere İngiltere’ye gitmiş, 1985 yılında Zekazik Üniversitesi’nde doktora tezini bitirmiştir.

İslami Çalışmalar alanında diploma alan İzzet, Mısır’da özellikle öğrencilerle ilgili eğitim çalışmaları yürütmüştür. İslami Tıp Cemiyeti'nin Başkan Yardımcılığını yapan İzzet, 1981 yılında Müslüman Kardeşler Cemaati, İrşad Bürosu üyeliğine seçilmiştir.

1995 yılında Cemaatin Şura Meclisi seçimlerine katıldığı ve İrşad Bürosu üyesi seçildiği için 5 yıla mahkûm edilmiş ve 2000 yılında serbest bırakılmıştır.

2 Ocak 2008 yılında Kahire’de işagal rejiminin Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırıyı protesto eden gösterilere katıldığı Cuma günü tutuklanmıştır.

Mahmut İzzet, Mısır'da cunta Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı General Abdulfettah El Sisi'nin gerçekleştirdiği askeri darbe sonrası tutuklanan Muhammed Bedi yerine 20 Ağustos 2013 tarihinde geçici Genel Mürşid seçilmiştir.

İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii'nin yerine vekaleten atanan 76 yaşındaki Mahmud İzzet'in Ağustos 2013'ten itibaren nerede olduğu ve İhvan'ı nasıl yönettiği bilinmiyordu.

Mısır yerel basını 2019'da İzzet'in yurt dışında bir hastanede vefat ettiğini duyurmuş, ancak İhvan bu haberi yalanlamıştı.

İzzet, medyada çok yer almaması ve az konuşması nedeniyle Mısır medyasında İhvan içindeki "Demir adam" olarak nitelendirildi.

En son El-Minya Ceza Mahkemesi 19 Ağustos'ta, gıyabi yargılanan İzzet hakkında müebbet (25 yıl) hapis cezası vermişti.

İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin yerine vekaleten atanan Mahmud İzzet'in Kahire'nin doğusunda, geçtiğimiz ağustos ayında cunta yönetimi tarafından gözaltına alınmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler