İlahiyatçı Dursun'dan Corona virüsten korunmak için temizlik tavsiyeleri

İlahiyatçı Dursun'dan Corona virüsten korunmak için temizlik tavsiyeleri

​Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Şemsettin Dursun, bir temizlik ve ahlak medeniyeti olan İslam'ın yaşanıp uygulanması durumunda insanların bu tür virüslerden korunabileceğini söyledi.

İnsanlığı tehdit eder hale gelen virüsle ilgili değerlendirmelerde bulunan Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Şemsettin Dursun, bu tür virüslerin kirliliğin ve İslam dışı yaşantının olduğu ortamlarda doğup yayıldığını, İslami bir yaşantının bu duruma çözüm olabileceğini söyledi.

İnsanın, İslam için değerli bir varlık olduğunu vurgulayan Dursun, "İnsan ve İslam iki vazgeçilmez unsurdur. Su ve toprak gibi, ruh ve beden gibi, et ve tırnak gibidir. İnsan, İslam için çok önemli, çok değerli bir varlıktır. Zira İslam'a göre insan küçük evrendir. Âlemin özüdür, özetidir, hülasasıdır. Yaratılmışların en şerefelisidir, en onurlusudur, en değerlisidir. Bu kadar değerli olan bir varlığı, İslam başıboş bırakmaz onu zapturapt altına alır." dedi.

"İslam temizliğe önem veriyor"

Günümüz dünyasında yeni tip Corona virüsünün yayılmasının birçok bilim insanını da düşündürdüğünü ifade eden Dursun, "Bu salgının acaba neden çıktığı, nasıl çıktığı, nereden çıktığı konusunda büyük tartışmalar vardır. Corona virüs, gayri meşru hal ve hareketlerin, davranışların yemelerin, içmelerin yaygın olduğu yerlerde çıkan bir vakadır. Oysa İslam, en başta temizliğe önem verir. Zira İslam beş vakit namazı emreder. Bir mümin beş vakit namazını kılıyorsa zaten en az üç defa abdest alıyordur. Yemekten önce, yemekten sonra ellerini yıkıyor, temizliğe önem veriyor." diye konuştu.

"Mutlaka bilim insanlarının söylediklerine kulak vermemiz gerekiyor"

Bir temizlik dini olan İslam'ın, 14 asır önce ortaya koyduğu yapıyla hastalıklara karşı önlemleri aldığına işaret eden Dursun, "Mesela Kur-an-ı Kerim'de Cenabı Allah şöyle buyuruyor, 'Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın.' Eğer bir tehlike varsa, bir problem varsa, bir sorun varsa ondan uzak durmamız ve tedbir almamız gerekir. Mutlaka bilim insanlarının söylediklerine kulak asmamız gerekiyor. Peygamber Efendimiz bir hadisinde, 'Veba hastalığının ortaya çıktığı ortamlara girmeyiniz, bulunduğunuz yerde eğer veba hastalığı varsa oradan dışarı çıkmayınız.' buyuruyor. Bu şu anda günümüz dünyasındaki karantinaya dikkat çekmektedir. Dolayısıyla bu karantinaya önem vermek ve bu konuda kendimizi eğer gerekiyorsa izole etmek durumundayız." ifadelerini kullandı.

"Hiçbir paniğe, korku ve kaygıya kapılmadan, sonucu Allah'a havale etmeliyiz"

İslam'ın prensiplerine sarılmakla birçok sorun ve problemin üstesinden gelebileceklerini belirten Dursun, konuşmasına şöyle devam etti:

Hiçbir paniğe, korku ve kaygıya kapılmadan, sonucu Allah'a havale etmeliyiz. Bunu yaptığımız zaman o olayın ve olgunun üstesinden geliriz. Bugün Corona, bütün dünyada küresel bir salgın haline geldi. Bu küresel salgına karşı spotlarda 14 tane temel prensip var. Bunlara mutlaka uymamız gerekiyor. Çünkü bunlar sağlığımızı direk ilgilendiriyor. Bu İslam'ın gereğidir. Sebeplere sarıldıktan sonra, bütün tutum ve davranışlarımızı buna uygun tarzda yerine getirip neticeyi Allah'a havale ederiz ve her türlü korkudan, kaygıdan ve panikten kurtuluruz. Tabi gerekli tüm tedbirleri yerine getirmek durumundayız.

"Olaylardan ders çıkarmamız İslami anlayışımızın gereğidir"

Müminlerin her olaydan, her olgudan ders çıkarması gerektiğini belirten Dursun, "Olay ve olgudan ders çıkarmamız bizim İslami anlayışımızın gereğidir. Bugün Corona gibi bir virüs üzerinde çok derin düşünmemiz gerekiyor. Bu virüs, Müslümanlar arasından çıkmadı. Bir süre önce bir video izledim, Çin'de 20 bin insan aynı anda topluca İslam'a girmiştir. Neden? Çünkü orada virüs, Müslümanlara bulaşmamış, Müslümanlar temiz insanlardır. Kirliliğin, ahlak dışı, gayr-i meşru davranışların, temizliğin olmadığı yerde Corona gibi hastalıklar oluşur. Demek ki pisliğin olduğu yerde olur. İslam'ın bize sunduğu bu imkânlardan istifade etmek, kıymetini bilmek, İslami bir hayat yaşayarak bütün bu fitne ve fesatların, hastalıkların üstesinden gelmemiz mümkündür. Hayatımızı İslami prensipler çerçevesinde inşa ettiğimiz zaman inanıyorum ki birçok problemin üstesinden geliriz." şeklinde konuştu.

İLKHA


İlahiyatçı Dursun'dan Corona virüsten korunmak için temizlik tavsiyeleri

İlahiyatçı Dursun'dan Corona virüsten korunmak için temizlik tavsiyeleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.