İlahiyatçı Tahir Gündüz: Oruç bizlere hayatımızı ibadete çevirmeyi öğretiyor

Bingöl Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Araştırma Görevlisi Tahir Gündüz, Ramazan ayı ve oruçla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Gündüz, oruç ibadetinin Müslümanlar açısından önemine vurgu yaparak orucun bir Müslümanın hayatını ibadete çevirme açısından önemli bir ibadet olduğunu söyledi.

“Yüce Allah orucun amacını bir anlamda bize takva olarak gösteriyor”

İlahiyatçı Gündüz, “Allah, orucun amacını, ‘Ey müminler, sizden öncekilere oruç farz olunduğu gibi size de farz kılındı. Umulur ki takvaya ulaşasınız.’ Ayetiyle açıklamıştır. Yüce Allah orucun amacını bir anlamda bize takva olarak gösteriyor. Takva insanın kendisini bütün haramlardan sakındırması, Allah’ın azabından korunması için haramlara karşı dikkatli olması ve tas tamam bir şekilde sorumluluğunun bilincinde olması anlamına gelir.” dedi.


“Öncelikle oruç farz olduğu için tutmalıyız”

Orucun en önemli ibadetlerden biri olduğunu söyleyen Gündüz, “Orucun diğer bütün hikmetlerini bir tarafa bırakarak asıl amaç o ibadeti ve o farziyeti yerine getirmektir. Bir Müslüman orucun faydaları hikmeti ve bunun gibi güzelliklerden önce kendisine farz kılındığı için bu ibadeti yerine getirmesi gerekmektedir. Bütün ibadetlerde olduğu gibi öncelikle bu taabbudi şuuru kazanmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Gündüz konuşmasına şöyle devam etti: “Elbette ki Yüce Allah’ın bize vermiş olduğu nimetlerin şükrünü eda etmek için oruç tutmamız gerekiyor. Çünkü Resulullah buyurur ki, ‘Ben pazartesi günü oruç tutmayı severim. Çünkü pazartesi günü doğdum ve pazartesi günü Peygamber oldum.’ Dolayısıyla Hz. Peygamber kendi doğumu oruçlu olarak idrak etmek istiyor. Allah’ın kendisine verdiği hayat nimetini ve peygamberlik nimetini oruç tutarak şükrünü eda ediyor. Yüce Allah bizlere sonsuz nimetler vermiştir. Sabahtan akşama kadar 11 ay yiyip içebiliyoruz, neredeyse hayatın bütün güzellikleri mubahtır bize. Dolayısıyla bize bütün bu nimetleri veren yüce Allah’ı Ramazan ayından hatırlayıp yeme içmekten kesilmemiz gerekiyor, bu şükrümüzü eda etmenin en güzel yoludur.”