İmam-Hatip Abdullatif Bilgin: Ramazan’ın son on günü Müslümanlar için kaçınılmaz bir fırsattır

İmam-Hatip Abdullatif Bilgin: Ramazan’ın son on günü Müslümanlar için kaçınılmaz bir fırsattır

İmam-Hatip Abdullatif Bilgin, Ramazan ayının son 10 gününün, hem itikâf hem de bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesinin sevabından feyz almak için kaçınılmaz bir fırsatın olduğunu belirtti.

Ramazan ayının son haftasına girilmesiyle teravihe olan rağbetin azaldığına dikkat çeken İmam-Hatip Abdullatif Bilgin, Ramazan ayının son günlerinin Müslümanlar açısından büyük bir fırsat olduğunu ve camilere akın ederek ibadetlere yoğunlaşması gerektiğine vurgu yaptı.


Teravih namazının önemine değinen Bilgin, “Peygamber Efendimizin (aleyhisselam) Hadis-i Şerifinde ‘kim ki Ramazan ayına erişirse sevabını Allah’tan umarak geçmiş ve gelecek günahları af olunur’ buyuruyor. Teravih namazının, Peygamber Efendimiz Aleyhisselam zamanında 2 veya 3 defa cemaatle kıldığı rivayeti vardır. Ancak daha sonra Peygamber Efendimiz Aleyhisselam ümmetine zorluk gelebileceğini tahmin ederek, farz olma riskini göz önünde bulundurarak ümmetinin sıkıntı çekebileceğini düşünerek, cami ve cemaatle namaz kılmayı terk etti. Daha sonra münferiden kılmak isteyenler kıldı. Hazreti Ömer, cemaatle kılmayı bir de 20 rekât olarak kılınmasını tavsiye etti.” şeklinde ifade etti.

Teravihin insanların rahata kavuştuğu bir müekked sünnet olduğunu belirten Bilgin, “Günümüze kadar genelde Ramazan ayında 20 rekât olarak kılınır ve camilerimizde cemaatle kılmayı teşvik ediyoruz. Tabii ki bu müekked olan bir sünnettir, evde de kalabiliriz. Ancak camilerimizde kılmak, camide bulunan insanların topluca namaz ibadetlerini eda etmesi açısından daha iyidir. Teravih, insanı rahatlatma anlamına gelmektedir. Malum akşam iftarımızı açtığımızda haliyle insanlara ağırlık çöküyor. O çöküntüden sonra camiye gelmesi ve camiye kadar yürümesi ona ferahlık verecektir. İnsanlar teravih kılmaya camiye gelince, vakit namazlarını da cemaatle kılma sevabını alıyor.” ifadelerini kullandı.

Cemaatle kılınan namazın sevabına dikkat çeken Bilgin, “Türkiye’de teravih namazı genelde 20 rekât olarak kılınıyor. Bazı yerlerde 12 veya 8 rekât kılanlar var. Ancak Ramazan ayının ilk günlerindeki teravih yoğunluğu son zamanlarda yavaş yavaş azalmaya başlıyor. Özellikle Ramazan’ın son 10 günü hem itikâf yönünden hem de Kadir Gecesi açısından ayrıca bir anlam ifade etmektedir. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam bir Hadis-i ‘kim ki yatsı namazını cemaatle kılarsa gecenin yarısını ihya etmiş olur, sabah namazını da cemaatle eda ederse gecenin tümünü ihya etmiş gibi bir sevap elde eder’ şeklinde buyurmaktadır. Bugünler, özellikle Kadir Gecesini bulma açısından kaçınılmaz bir fırsattır. Teşvik olması amacıyla özellikle yatsı namazını cemaatle beraber kılmaya, teravi namazını kılmaya bir de sabah namazını da cemaatle kılmaya dikkat etmeye çağırıyorum.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.