İmam Hatip'ten sosyal medya klavuzu

İmam Hatip'ten sosyal medya klavuzu

"Sosyal Medya ve İnternet Deryasında Can Simidi' adlı kitabı yazarı Cami İmamı Abdulkadir Arutay, kitabında avucumuzun içine kadar gelen teknolojinin kullanımı hakkında önemli bilgiler verirken dijital çağın tehlikelerine dikkat çekiyor.

Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Asmakaya (Perho) Köyü Camii İmamı Abdulkadir Arutay'ın kaleme aldığı "Sosyal Medya ve İnternet Deryasında Can Simidi" adlı kitabı okuyucularıyla buluştu.

Arutay, kitabını Solhan İlçe Müftüsü Eyüphan Toprak'a hediye ederken İlçe Müftüsü de Arutay'ı tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

Arutay kitabında, kurallarını bilmediğimiz bir oyuna girmeye benzettiği sosyal medyanın tehlikelerine karşı ebeveynlere önemli uyarılarda bulunuyor.

Bu çalışma neden yapıldı?

İçinde bulunulan dijital çağa adını kazandıran en önemli faktörün internet ve sosyal medya olduğunu belirten Abdulkadir Arutay, "20'ci yüzyılın ikinci çeyreğinden sonra bilişim teknolojileri alanında yaşanan gelişmelerle adım adım içine girdiğimiz bu dijital çağda dünya, gittikçe küçük bir ev haline gelmeye başladı. Ancak dünyada olup bitenlerden habersiz olmazken evimize giren hırsızdan bihaber bırakıldık. Aslında biz, bu yeni dünya düzeninin kurallarını bilmeden atıldık oyunun içine. Arkadaşlarıyla oynamaya giden çocuğumuzu dışardaki tehlikelere karşı uyarırken; tehlikenin avucumuzun içinden geleceğini hiç tahmin edemedik.

Aslında ebeveynler, kuralların değiştiğinden bihaber, geçmişi ararken; çocuklar, kendilerine kurulan tuzaklara gafil avlandılar. Yüzmeyi bilmeden, denize atılmış olduk. Çoğu zaman, yılana sarıldığımızın farkına dahi varmadık." dedi.

Arutay, "Kimseyi rahatsız etmeden, sessizce boğuluyorken ve artık ümitsizliğe düşüp çırpınmaktan bitap düşmüşken, bir elin tebessümle bize can simidini uzatmasıyla tekrardan hayata tutunmanın nasıl tarifsiz bir duygu olduğunu hepimiz farklı şekillerde yaşamışızdır. İşte bu çalışmayla, sosyal medya ve internet deryasında olan kişilere hem cankurtaran olmak hem de yüzmeyi öğretmek istedik. Özellikle de elimizde bir can simidi olması dileğiyle hazırladık.

İçinde bulunduğumuz dijital çağa adını kazandıran en önemli faktörün internet ve sosyal medya olduğu kuşkusuzdur. Psikososyal açıdan hayatımızı doğrudan etkileyen bu iki olguyu artısıyla eksisiyle ele almakla zamanımızın önemli bir boşluğunu doldurmayı amaçladık.

Ayrıca girdiğimiz bu dijital çağ konusunda hem sizlerle muhabbet etmek hem de bu çağın tehlikeleri hakkında farkındalık oluşturmak için bu çalışmayı büyük bir özveriyle hazırlamaya çalıştık." dedi.

Bu çalışma nasıl hazırlandı?

Bu çalışmanın aylarlarca süren okuma ve araştırmalar sonucunda hazırlandığını söyleyen Arutay, "Değindiğimiz tüm konular hakkında alanında uzman kişilerin görüş ve düşüncelerini araştırdık. Birçok ailenin görüş ve tutumlarını inceledik. Genç kardeşlerimiz ile birlikte bu konuyu müzakere ve deneyim ettik. Ortaokul, lise ve üniversitelerde bu konuda yapılmış anket çalışmalarından da istifade ederek bu çalışmayı etkin hale getirmeye gayret ettik.

Çalışmamız genel olarak şu dört temadan oluşmaktadır:

1-Geçmişten günümüze teknoloji-toplum etkileşimi ve iletişim teknolojilerinin tarihçesi,

2-İnternet, sosyal medya ve online oyun bağımlılığının etkileri ve bu bağımlılıklardan kurtulmanın yolları,

3-İnternet ve sosyal medya üzerinden yürütülen soğuk savaşlar (Algı operasyonları, manipülasyonlar ve kültür savaşları)

4-İnternet ve sosyal medyanın doğru kullanımı, etik kuralları ve faydalı yönleri.

Aslında kitapta, genel olarak bir dijital okur-yazarlık eğitiminin yer aldığını söyleyebiliriz. İçerikte resimler kullanarak görsel idraki de aktif tutmayı amaçladık. Yediden yetmişe her kesimin istifadesine sunmak için sade ve anlaşılır bir dil kullanmaya gayret ettik. Örnek olaylar ve hikâyelerle anlattığımız konuları zihinde daha kalıcı hale getirmeye çalıştık. Ama her şeye rağmen, beşer olmamız hasebiyle eksiklik ve hatalardan arındıramadık. Eksiklikler bizden, göz yummak sizden." ifadelerini kullandı.

Arutay son olarak, "Hazırladığımız bu çalışmayla tek bir insana dahi can simidi olmayı başarırsak hedefimize ulaşmışız demektir. Çünkü biz inanıyoruz ki bir insanı yaşatan, bütün insanlığı yaşatmış gibidir.

Bu çalışmanın hazırlık aşamasında engin fikirleriyle ufkumuzu aydınlatan ve yapıcı eleştirileriyle çalışmamıza katkıda bulunan tüm hocalarıma ve kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Abdulkadir Arutay Kimdir?

1995 yılında Adıyaman'ın Kahta ilçesinin Geldibuldu Bahçe (Tilbe) köyünde doğdu. İlköğretimini köyünde, ortaöğretimini Kahta Anadolu İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 2 yıla yakın Gaziantep'te Arapça Dil Eğitimi alan yazar, şu an evli olup Muş Alparslan Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi ve Atatürk Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü öğrencisi olarak eğitim hayatına devam etmektedir. Ayrıca Solhan Asmakaya köyünde imamlık yapmaktadır.


İmam Hatip'ten sosyal medya klavuzu

İmam Hatip'ten sosyal medya klavuzu

İmam Hatip'ten sosyal medya klavuzu

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler