İngilizlerden Almanlara işkence

İngilizlerden Almanlara işkence

İkinci Dünya Savaşı sonrasında İngilizler tarafından Almanya'nın Hannover şehri yakınlarında kurulan bir esir kampında Almanlara nasıl işkence ettikleri ortaya çıktı.

Almanya'yı işgal eden müttefik ülkelerinden İngiltere'nin, Hannover şehri yakınlarında bulunan kaplıca merkezi Bad Nenndorf'ta 1945 yılı Ağustos ayında bir soruşturma merkezi oluşturdukları bildirildi. 1930 yılında inşaa edilen 'Wincklerbad' banyo tesisinde bulunan çok sayıda yıkanma kabininde 20 İngiliz subayı esir alınan Almanlara işkence etmişler.

Haftalık 'Focus' dergisinin İngiliz Ulusal Arşivinde keşfettiği onlarca İngiliz istihbaratına ait gizli belgede, esirlerin aç bırakıldığı, sopalarla dövüldüğü, kırbaçlandığı, el bileklerinden asılarak, vücutlarında sigara söndürüldüğü yeralıyor. Yine bu belgeler kaynak gösterilerek verilen haberde işkence merkezinde bir Almanın öldürüldüğü, bazı esirlerin de intihar ettikleri bildirildi.

Focus dergisinin yayınladığı resimlerde bugün 89 yaşındaki ve 1,89 metre boyundaki Gerhard Menzel isimli mühendisin işkence sonucu 49 kiloya düştüğü görülüyor. Burada görev yapan doktorlardan biri Menzel'i 'yaşayan iskelet' olarak tarif ediyor. Hergün üzerine buz gibi soğuk su dökülen Menzel'in ciğerleri bu işkenceden ağır zarar görüyor.

Alman mühendis Menzel, yapılan işkencelere dayanamayarak hücresindeki yatağının demiriyle bileklerini keserek intihar etmeyi denemiş, ancak başarılı olamamış. Menzel, Focus dergisine anlattığı hatıralarında, serbest bırakıldıktan sonra da uzun bir süre yanında silah taşıdığını, İngiliz komandoların yine kendisini alıp götürmelerinden korkarak hayatını sürdürdüğünü söylüyor. Menzel, İngiliz işkence merkezinde yaşadıklarını korkusundan dolayı bugüne kadar eşi, çocukları gibi en yakınlarına bile anlatamamış.

Menzel'in bildirdiğine göre İngiliz işkence merkezinde 372 erkek ve 44 kadın, yeniden nazi yeraltı ordusu kuracakları şüphesiyle sorgulanarak işkencelere maruz bırakılmış. İngiliz arşivlerinde rehabileteleri mümkün olmayan nazilerin, Adolf Hitler'in doğum günü olan 20 Nisan 1946'da işgal güçlerine karşı bir ayaklanma başlatmak istedikleri iddiası yeralıyor.

Dünya Bülteni/Mücahid Yıldız

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.