İnşaat sektörü canlanmalı ki işçiler iş bulsun

İnşaat sektörü canlanmalı ki işçiler iş bulsun

İnşaatlarda günübirlik çalışan işçileri ziyaret edip sorunlarını dinleyen HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, inşaat sektörünün durma noktasına gelmesinden dolayı iş bekleyen insanların ailelerinin geçimini sağlayamadığını söyledi.

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, beraberindeki heyetle birlikte Batman'ın Yeni Mahalle'deki bir çay evinde toplanan inşaat işçilerini ziyaret etti.

Ziyareti sırasında Şahin, inşaatlarda günübirlik yevmiye usulüyle çalışarak ailelerinin geçimini sağlamaya çalışan işçilerin sorun ve taleplerini dinledi.

İşçilerin yaşadığı mağduriyetlerin farkında olduklarını dile getiren Davut Şahin, zamların inşaat sektörünü olumsuz yönde etkilediğini, bunun da iş bekleyen insanların çalışamamasına sebep olduğunu belirtti.

İnşaat işçilerinin ailelerinin geçimini sağlamakta zorlandığını ifade eden Şahin, yetkililere çağrıda bulundu.

Şahin, "Bugün inşaat sektörünün değişik meslek alanlarında iş bulmaya çalışan ustalarımızın arasına geldik. Özellikle kalıpçılar, demirciler ve fayansçılar sabahın erken saatlerinde bu çayhaneye gelip akşama kadar iş bulmaya çalışıyorlar. İş bulduklarında buradan inşaata gidiyorlar. Vatandaşlar, usta ve elemanlarını buradan temin etmeye çalışıyorlar. Kendilerini dinlemeye çalıştık, piyasanın ve inşaat sektörünün ne durumda olduğunu sorduk." diye konuştu.

"İşçilerin çalışması inşaat sektörüne bağlı"

İnşaat işçilerinin iş bulmalarının sağlanmasına yönelik adımların atılması gerektiğini vurgulayan Şahin, "Bölgenin bir gerçeği var. Bölgedeki ailelerin nüfusları kalabalıktır. En az her ustamız 4-5 çocuk beslemektedir. Dolayısıyla bu insanların sıklıkla iş bulmaları lazım. Çocuklarının rızkını temin etmek için işe gitmeleri, çalışmaları lazım. Bu işçilerin iş bulabilmeleri için de inşaat sektörünün durmaksızın devam etmesi lazım. Fakat araştırmalarımıza ve ustalarımızdan da dinlediğimiz bilgilere göre, maalesef sıklıkla yapılan zamların inşaat sektörünün önünü aldığı yönündedir. Esnaflarımızla da bu konuda görüşüyoruz. Bize söyledikleri, 'Bir inşaat malzemesi alıp tükettiğimizde, ikinci kez o malzemeyi aynı ücrete alamıyoruz.' yönündedir." dedi.

"Bu işsizlik sorunu ortadan kalkmalı"

Zamlardan en çok etkilenen kesimin iş bekleyen kişilerin olduğunu söyleyen Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Aşırı zamlar geliyor. Bundan dolayı müteahhitler inşaat yapmaktan yana değiller. Önlerini göremedikleri ve istikrarlı bir ekonomi durumu da olmadığı için ellerindeki sermayeyi inşaata koymaya çekiniyorlar. Bu sebeple inşaat sektöründe bir durağanlık yaşanıyor. Durağanlık söz konusu olunca ustalarımız çalışamıyorlar, bu esnafımıza yansıyor. İşsizlik sıralamasında zaten Batman Türkiye'de üçüncü sırada yer alıyor. Büyük bir işsizlik sorunu söz konusudur. Bu işsizlik sorununun ortadan kalkması, inşaat ustalarımızın çocuklarını rahatlıkla okutabilmesi, geçindirebilmesi için bunların çalışması lazım. Bunların çalışabilmesi içinde inşaat sektörünün canlanması lazım. Bu konuda halkımız adına hükümete çağrımız şudur; bu zamların artık durdurulması, fiyat artışının önünün alınması gerekir. Böylelikle müteahhitlerimizin cesaret alıp inşaat yapmaları lazım ki bu insanlarımız iş bulsunlar."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.