İnsanın insana yapabileceği en büyük iyilik organ bağışıdır

İnsanın insana yapabileceği en büyük iyilik organ bağışıdır

Türkiye'de yaklaşık 28 bin kişinin organ nakli beklediğine dikkat çeken Sağlık-Sen Bitlis Şube Başkanı Baki Kaya, insanın, insana yapabileceği en büyük iyiliğin organ bağışı olduğuna vurgu yaptı.

Sağlık-Sen Bitlis Şube Başkanı Baki Kaya, "3-9 Kasım Organ Nakli Haftası" münasebetiyle açıklamalarda bulundu. Türkiye'de birçok insanın organ nakli temin edemediğinden hayatını kaybettiğini belirten Kaya, vatandaşların tereddütsüz bir şekilde organ bağışında bulunması çağrısını yaptı.

Organ bağışının, kişinin organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başka insanların tedavisinde kullanılmak üzere kendi iradesiyle bağışlaması demek olduğunu hatırlatan Kaya, bu konuda halkın yeterli bilgi sahip olmadığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun vermiş olduğu fetvayı hatırlatan Kaya, "Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında, toplumda farkındalık oluşturmak adına organ bağışı etkinlikleri yapılmaktadır. Organ bağışı ile ilgili İl Sağlık Müdürlüklerinde, hastanelerde, aile hekimliklerinde, çeşitli broşürlerle halk bilinçlendirilmektedir. Elimizden geldiğince önemine binaen çevremizi, üyelerimizi, insanları aydınlatmaya çalışıyoruz. Çünkü insanın insana yapabileceği en büyük iyilik organ bağışıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bu konuda fetvası vardır. Dolayısıyla en büyük iyiliği herkesin, herkese yapması lazım." dedi.

video

"Türkiye'de yaklaşık 28 bin kişinin organ nakli bekliyor"

 Türkiye'de yaklaşık 28 bin kişinin organ nakli beklediğine dikkat çeken Kaya, şunları söyledi:

"Bunların başında böbrek, akciğer, kalp, deri ve benzeri organlara ihtiyaç duyulmaktadır. Alınan organlar, iyi bir şekilde muhafaza etme suretiyle başkalarına ulaşılması yönünde Sağlık Bakanlığı gerekli tedbirleri almıştır. Organ bağışı, 18 yaşını doldurmuş, kendi özgür iradesiyle acil serviste, hastanenin herhangi bir servisinde, evde, sokakta ölümden hariç olmak üzere, sadece yoğun bakımlarda beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailesinin rızası alınmak suretiyle, kendi alanında 2 uzman hekimin vereceği kararla kişiden organ nakli yapılabilir."

"Organ nakli, insanın insana yaptığı en büyük iyiliktir"

Organ nakli temin etmediği için birçok insanın hayatını kaybettiğini vurgulayan Kaya, organ bağışı için oldukça kolaylıkların sağlandığını ifade etti.

Kaya, "Organ nakli bekleyen yaklaşık 28 bin vatandaşımız var. Tabii basın ve sosyal medyada takip ettiğimiz kadarıyla organ naklini temin edemediği için hayatını kaybeden birçok vatandaşımız vardır. Ülkemizde yeterli kadar bilinçlendirme yapılmamış veya bu konuda tedirgin davranmaktadır. Organ naklini, insanın insana yaptığı en büyük iyilik olarak düşündüğümüzde, tereddütsüz herkes organ nakli için başvursun. Hastanede, sağlık müdürlüklerinde, aile hekimliklerinde başvuruyu kabul eden birimlerimiz vardır. Bu konuda oldukça kolaylık sağlanmaktadır." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.