İpekböcekçiliğinde ilk hasat alındı

İpekböcekçiliğinde ilk hasat alındı

Elazığ ve çevresinde ipekböcekçiliği yetiştiriciliğinin özendirilmesi ve iyileştirilmesi yolu ile ekonomiye katkı sağlaması noktasında yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başlıyor.

Elazığ'ın İçme beldesinde ipekböceği yetiştiriciliği yapan Vesile Üstündağ'ın yetiştirdiği ipekböceklerinin ilk hasadı gerçekleşti.

Kadın girişimcilerin örnek bir uygulama yaptıklarını belirten Vali Çetin Oktay Kaldırım, "Burada kendileri öncü olarak başlattılar. Ticaret Odası koordinasyonunda ipekböcekçiliği yapılmaktadır.  Tarihi bir değer, geçmişte var olan bir sektördü. İnşallah bu sektörü geliştirme ve büyütme hedefindeyiz. Elazığ için ciddi katma değer sağlayan sektöre dönüştürmek için uğraşıyoruz. Bu sektörün bilimsel metotlarla canlanması ve bir model haline gelmesi özellikle köylerde çalışan kadınlara ve çiftçilere katkı vermesi açısından önemli. Bizler de önemsiyoruz. Finansman açıdan destek verilmesi lazım. Gerekli desteği üniversite sağlayacaktır. Kadın girişimciler ve köylüler de çok istekli. Orman Bölge Müdürlüğü de özellikle dut ağacı ekimi noktasında devreye girecektir. Hep birlikte bunu başaracağız." dedi.

2019 yılında Kozabirlik'in uhdesinde bir çalışma yaptıklarını ve bu sektörde tekrardan üreticiliği canlandırma ve faaliyet gösterme adına  130 ayrı noktada üretim yaptıklarını dile getiren Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, "2020 yılında, daha organize olmuş, kalitesini ve üretim kapasitesini arttırmış bir sektör haline getirme adına  çalışmalarımız olacak. Amacımız, buradaki çiftçilerimizin mevcut gelirlerinin üzerine ek gelirler koymak. Aynı zamanda bu konuda daha profesyonel işletmeler oluşturup üretim yapmak isteyen firmalarımızın müteşebbislerinin önünü açarak, onların yatırım yapmalarını sağlamak" dedi.

"İpekböcekçiliğini dünya pazarına arz etmek istiyoruz"

Arslan, "Nihai amacımız sadece ipekböcekçiliği üretmek değil; dokuması, boyaması tamamen Elazığ'da yapılmış ve marka olmuş nihai ürünler elde edip dünya pazarına arz etmek istiyoruz. Umut ediyorum 2-3 yıl içerisinde bu hedefe de ulaşacağız. Bu proje için emek sarf eden tüm paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Şuan aldığımız sonuçlar çok olumlu. Önümüzdeki yıl gerek böceklerin yetiştirilebileceği alanların oluşturulması, gerek daha modern alanlarda üretim yapılması, gerekse ihtiyaç duyulan dutlukların oluşturulması ile alakalı planlamamızı bir ay içinde tamamlayıp rapor halinde tüm paydaşlarımıza sunacağız." ifadelerini kullandı. (Mustafa Daştan-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler