İran: 8 ülkeye ağır su ihraç ediyoruz

İran: 8 ülkeye ağır su ihraç ediyoruz

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, ağır suyun ülkede gerekli gerekli miktardaüretildiğini ve 8 ülkeye ihraç edildiğini bildirdi.

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre Kemalvendi, "Şu anda ülkede gerekli miktarda ağır su üretiliyor ve hatta İran'ın ağır suyu dünyada yaklaşık 8 ülkeye ihraç ediliyor." dedi.

Şimdiye kadar ağır su üretimini durdurmadık ve yapımında iyi bir ilerleme kaydettiklerini söyleyen Kemalvendi, İran’ın nükleer endüstrisindeki gelişmenin durdurulamaz olduğunu ifade etti.

Kemalvendi, "Şimdiye kadar nükleer endüstriyi korumak için yapılan müzakerelerle, birçok kararı kaldırdık ve ülkenin nükleer endüstrisinin zarar görmesine izin vermemeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Tahran geçen hafta, Fordo yeraltı nükleer tesisinde yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirme işlemlerine başlandığını duyurmuştu.İran, ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilerek yaptırımları yeniden uygulamasına yanıt olarak nükleer faaliyetlerini arttırıyor.

İran, ABD yaptırımlarının kalkması halinde anlaşmaya geri döneceğini vurguluyor.

Ağır su nedir?

Ağır su (D2O) , nükleer reaktörlerde kullanılan hidrojen yerine ağır hidrojen (döteryum) izotopuna sahip yoğunluğu yüksek sudur.

Ağır suyun nötron yavaşlatma gücünün normal sudan daha yüksek olması ve soğurma özelliğinin daha az olması ile reaktörlerde yakıt olarak doğal uranyumun kullanılmasına olanak verir.

Ağır su, 2'nci Dünya Savaşı'nda Almanlar tarafından, atom bombasını geliştirmek amacıyla da kullanılmıştır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler