İran Dışişleri Bakanı Zarif'ten Fransa'ya nükleer silah tepkisi

İran Dışişleri Bakanı Zarif'ten Fransa'ya nükleer silah tepkisi

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian'ın iddialarına tepki göstererek "KOEP, E3 ülkeleri nedeniyle değil, İran sayesinde yaşıyor." dedi.

Twitter hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Zarif, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015'te imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmayı sürdürmek için Almanya, Fransa ve İngiltere liderlerinin hiçbir çaba sarf etmediğini dile getirerek, İngiltere'nin mahkeme kararıyla İran'a olan borcunu ödememesini örnek gösterdi.

Le Drian'ın 2012-2017 yıllarında Fransa Savunma Bakanı olarak görev yaptığını hatırlatan Zarif, şunları kaydetti:

"Değerli meslektaşım, kabine kariyerinize Suudi savaş suçlularına silah satışıyla başladınız. İran hakkında saçma ifadelerden kaçının. Gerçek şu, bölgemizi istikrarsızlaştırıyorsunuz. Muhaliflerini yok eden ve Yemen'deki çocukları katletmek için silahlarınızı kullanan suçluları korumayı bırakın." ifadelerini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, cumartesi günü Journal du Dimanche gazetesine verdiği demeçte, İran'ın nükleer silah kapasitesini geliştirdiğini ve Tahran ile Washington yönetimlerinin nükleer anlaşmaya "acilen" dönmesi gerektiğini söylemişti.

E3 olarak bilinen nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları Fransa, Almanya ve İngiltere, İran'ın metal uranyum üretmek için çalışmalara başlamasından derin endişe duyduklarını belirterek, Tahran yönetimine nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulunmuştu. 


İran Dışişleri Bakanı Zarif'ten Fransa'ya nükleer silah tepkisi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.