İran Meclisi'nden 'nükleer hamle

İran Meclisi'nden 'nükleer hamle

İran Meclisi, nükleer faaliyetlerin hızlandırılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti.

İran Meclisi, 251 oyla yaptırımlarla stratejik mücadeleyi öngören "Yaptırımların Kaldırılması ve İran Ulusunun Çıkarlarının Korunması için Stratejik Eylem Planı" adı verilen yasa tasarısı onayladı.

Yaptırımlarla mücadele yasa tasarısı 9 maddeden oluşuyor. Buna göre İran Atom Enerjisi Kurumu, uranyumu en az yüzde 20 oranında zenginleştirmeye başlayacak, düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoklarını artıracak ve İran Atom Enerjisi Kurumu’nun IR2M ve IR6 gibi yeni santrifüjleri kullanması sağlanacak.

Tasarı ayrıca, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) kapsamında 2016'dan bu yana gönüllü olarak uygulanan Ek Protokol'den ayrılma çağrısında bulunuyor.

İran, Ek Protokol uyarınca, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişlerinin İran'ın nükleer tesislerini istedikleri anda aniden denetlemelerine izin vermişti.

Tasarının onaylanmasından sonra açıklamalarda bulunan İslami Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Abulfezl Amui, “Nükleer program ülkenin ihtiyaçlarına göre ilerlemeli ve bundan sonra da güçlendirilmesini bekliyoruz. Bu tasarının amacı, ABD ve Batı ülkelerinin İran halkına uyguladığı yaptırımlara karşı çıkmaktır” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.