İran: Türkiye ile ilişkilerimiz genişliyor

İran: Türkiye ile ilişkilerimiz genişliyor

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, "'Türkiye ile ilişkilerimiz siyasi, sosyal, ekonomik ve güvenlik açısından genişliyor ve son yıllarda arttı. Yakın gelecekte Türkiye'ye birinci ve ikinci düzeyde diplomatik ziyaretler yapacağız." dedi.

Haftalık basın toplantısında konuşan Hatipzade, ABD'nin Nükleer Anlaşma üyesi olmadığını bilmesi gerektiğini ve diğer üyelere açıklama veya talepte bulunamayacağını söyledi.

Hatipzade, "ABD, bu yanlış yoldan dönmek için Nükleer Anlaşma'dan çekilmesinden bu yana uyguladığı tüm baskıcı ve yasa dışı yaptırımları etkin bir şekilde kaldırmalı ve daha da önemlisi, bu ülkede hiçbir hükümetin yeniden dünyayı ve uluslararası hukukla alay etmemesi ve bu koşulları tekrarlamayacağına dair söz vermelidir." diye konuştu.

İran ve Suudi arasında müzakerelerin yapıldığını ve görüşmelerin ilerlediğini aktaran Hatipzade, "Suudi tarafından ciddi bir irade görürsek ikinci tur görüşmeler devam edecek." diye ekledi.

"Türkiye'ye birinci ve ikinci düzeyde diplomatik ziyaretler yapacağız"

Hatipzade, ülkesinin Türkiye ile ilişkilerine ilişkin bir soruya, "Türkiye ile ilişkilerimiz siyasi, sosyal, ekonomik, halk ve güvenlik açısından genişliyor ve son yıllarda arttı. Kapasiteler eskisinden daha fazla gerçekleşti ve yakın gelecekte Türkiye'ye birinci ve ikinci düzeyde diplomatik ziyaretler yapacağız." yanıtını verdi.

"Azerbaycan zaferinin yıl dönümünü memnuniyetle karşılıyoruz"

Azerbaycan'ın Karabağ Zaferi'nin birinci yıl dönümüne değinen Hatipzade, "Son 30 yılda her zaman Azerbaycan Cumhuriyeti'nin topraklarının işgaline karşı olduk ve bu ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasına vurgu yaptık. İşgalden kurtarılan bölgeler nedeniyle Azerbaycan yönetimi ve halkını tebrik ettik ve bunun yıl dönümünü de memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Tahran ve Bakü'nün ilişkileri geliştirmekten yana olduğunu ve dışişleri bakanlarının düzenli olarak görüştüğünü aktaran Hatibzade, "İlişkilerin gelişmesini ve basın üzerinden gerçekleşen yanlış anlaşılmaların tekrarlanmamasını temenni ediyorum." ifadesine yer verdi.

İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili görüşmelere atıfta bulunan Hatipzade, "Sayın Bakıri Keni, görüşmeler hakkında P4+1'in tüm üyeleriyle konuşacağını söyledi. Bu kapsamda Çin, Rusya ve Nükleer Anlaşma koordinatörü Enrique Mora ile görüşmeler ve istişarelerde bulunuldu. Hafta sonu üç Avrupa ülkesi yani Fransa, Almanya ve İngiltere'nin başkentlerine ve muhtemelen İspanya'ya ziyaretler gerçekleşecek. Bu heyet bölgesel konuları masaya yatıracak, ancak Bakıri Keni'nin heyete başkanlık etmesi nedeniyle ayrıca Nükleer Anlaşma hakkında da konuşulacak." şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.