İran: Yaptırımlar kaldırılırsa nükleer anlaşmaya geri dönüş yolu da açılır

İran: Yaptırımlar kaldırılırsa nükleer anlaşmaya geri dönüş yolu da açılır

İran Dışişleri Bakan YardımcısıAbbas Irakçi, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleşen 18. Nükleer Anlaşma Ortak Komisyonu Toplantısı ile ilgili olarak, görüşmelerin devam edebilmesi için yaptırımların kaldırılması gerektiğini söyledi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Irakçi, Viyana'da gerçekleşen 18. Nükleer Anlaşma Ortak Komisyonu Toplantısı'nı değerlendirerek, "Yaptırımların kaldırılması ve nükleer ile ilgili iki çalışma grubu oluşturduk. İki grup neredeyse üç gün boyunca yoğun bir şekilde çalıştı. Onların işleri ilerlettiğini söyleyebiliriz. Taraflarca yapılması eylemlerin çerçevesi şimdi daha da netleşti. Önümüzdeki zorlu yolu aşmak için çok çalışmak gerek. Ayrıca ABD’nin tüm yaptırımlarını kaldırmaya karar vermesi için güçlü bir siyasi iradeye sahip olması gerekiyor ve bunun sonuç vereceğini umuyoruz.” dedi.

Müzakere ortamının olumlu ve yapıcı olduğunu kaydeden Irakçi, “Toplantıda heyetlerin daha fazla istişare için başkentlerine dönmeleri kararlaştırıldı ve önümüzdeki hafta Çarşamba günü P4 + 1 ülkelerinin katılımıyla bu toplantıya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Irakçi, “Bizi ilgilendiren konu tüm yaptırımların kaldırılması, yani Trump'ın başkanlık görev süresi boyunca uygulanan tüm yaptırımlar ve anlaşma kapsamında kaldırılması gereken tüm yaptırımlar. Tüm bu yaptırımlar kaldırılır ve taleplerimiz karşılanırsa, anlaşmaya geri dönüş yolu da açılır.” dedi.

Abbas Irakçi, “Görüşlerimizi mantıklı bir dille ifade ediyor ve arkasındayız. Dolayısıyla görüşlerimiz karşılanıncaya kadar müzakerelere devam edeceğiz.” diye konuştu.

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ABD, Rusya Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında 2015'te Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

Trump'ın başkanlığı döneminde ABD, 8 Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.