İran: Yaptırımlar kaldırılmazsa UAEA müfettişlerini ihraç edeceğiz

İran: Yaptırımlar kaldırılmazsa UAEA müfettişlerini ihraç edeceğiz

​İran Meclisi Başkanlık Heyeti Üyesi Ferahani, İran'a yönelik yaptırımların 21 Şubat'a kadar kaldırılmaması durumunda Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişlerinin ülkeden çıkarılacağını açıkladı.

İran devlet televizyonunda yaptığı konuşmada Başkanlık Heyeti Üyesi Ferahani, "21 Şubat'a kadar özellikle mali, bankacılık ve petrol konularındaki yaptırımlar kaldırılmazsa, kesin olarak UAEA müfettişlerini ihraç edeceğiz ve Ek Protokol'ün gönüllü olarak uygulanmasını durduracağız. Bu durum Meclisin çıkardığı kanun gereğidir ve hükümet bunu uygulamakla görevlidir" ifadesini kullandı.

"Aksi takdirde, neden taahhütleri uygulayalım?"

ABD'de Biden yönetiminin 20 Ocak'ta görevi devralacağını anımsatan Ferahani, yeni yönetime 1 ay süre tanıdıklarını kaydederek, "Tahran ile küresel güçler arasında imzalanan nükleer anlaşmanın İran için asıl hedefi, yaptırımların kaldırılmasıdır. Aksi takdirde, neden taahhütleri uygulayalım?" ifadesini kullandı.

İran Meclisi, nükleer bilimci Muhsin Fahrizade'nin 27 Kasım 2020'de katledilmesinden kısa süre sonra nükleer faaliyetleri hızlandırmayı amaçlayan "Yaptırımların Kaldırılması ve İran Ulusunun Çıkarlarının Korunması için Stratejik Eylem Planı" yasasını çıkarmıştı.

Yasa, İran Atom Enerjisi Kurumunun uranyumu en az yüzde 20 zenginleştirmeye başlamasını ve düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoklarını artırmasını zorunlu kılıyor. Daha önce varılan ve ABD'nin tek taraflı çekildiği nükleer anlaşma ise İran'a uranyumu en fazla yüzde 3,67 zenginleştirebilme izni veriyordu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.