İran yeni cumhurbaşkanını seçiyor

İran yeni cumhurbaşkanını seçiyor

İran'da 13'üncü Dönem Cumhurbaşkanlığı seçimleri, yerel saatle 07.00'de başladı.

Yaklaşık 83 milyon nüfusa sahip İran'da, 13'üncü Dönem Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 29 milyon 980 bin 38'i erkek, 29 milyon 330 bin 269'u kadın olmak üzere 59 milyon 310 bin 307 kişi oy kullanabilecek. İlk defa oy kullanacakların sayısı ise 1 milyon 392 bin 148.

Ülke genelinde 59 milyondan fazla seçmen, kurulan 72 bin sandıkta oy kullanacak.

Resmi olmayan istatistiklere göre, yurtdışında üç buçuk milyon İranlı vatandaş oy kullanabilecek. Yurtdışındaki vatandaşlar 133 ülkedeki temsilciliklerde oy verebilecek.

Yerel saat 07:00’de başlayan seçimler 24.00'te sona erecek ancak İçişleri Bakanının onayı ile saat 02:00’ye kadar uzatılabilecek.

4 aday yarışıyor

13'üncü Dönem Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yargı Erki Başkanı Ayetullah Seyyid İbrahim Reisi, Eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, Milletvekili Emir Hüseyin Kadızade Haşimi ve Eski Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti yarışacak.

Sonuçların Cumartesi günü açıklanması bekleniyor.

Ayrıca ülkede Cumhurbaşkanlığı seçimiyle eş zamanlı olarak il, ilçe ve beldelerde yönetim konseyi seçimleri ile İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi ara seçimleri de yapılacak.

Hamanei oyunu kullandı

Öte yandan İran İslam Cumhuriyeti Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei de İmam Humeyni Hüseyniyesinde bugün oyunu kullandı. Hamanei oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada bugünün halkın günü olduğunu ve halktan sandıklara giderek kendi geleceklerini belirlemelerini istedi.

Hamanei, bugün sabah saatlerinden akşama kadar verilecek oyların halkın her birinin geleceklerini ve kaderlerini belirleyeceğini söyledi.

Halktan seçimlere katılımını istemesinin seçimin tek tek insanların hayatları üzerindeki etkisi için olduğunu ifade eden Hamanei, seçimlere halkın yüksek katılımının İran’ın uluslararası arenada da büyük imtiyazlar sağlayacağını fakat bunun esas öneminin halkın kendisi için olduğunu söyledi.

Her bir oyun da önemli olduğunu ifade eden Hamanei, tek oyların toplanıp milyonlarca oyu oluşturduğunu söyledi.

Ayetullah Hamanei halka ilk saatlerde sandık başına gitmelerini tavsiye ederek seçimlerin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.