İran: Yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirmemiz onaylandı

İran: Yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirmemiz onaylandı

​İran'ın BM Viyana Daimi Temsilcisi Kazım Garipabadi, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından yayınlanan bir rapora göre, İran'ın yüzde 60 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetini yaptığının onaylandığını duyurdu.

İRNA'da yer alana habere göre Garipabadi, "Rapor, 17 Nisan'da UAEK'nin İran'ın yüzde 5'e kadar UF 6 ile zenginleştirilmiş gazı enjekte ederek yüzde 60'a kadar zenginleştirilmiş UF6 ürettiğini doğruladığını belirtiyor. Aynı zamanda Natanz'da araştırma ve geliştirme hatlarında iki IR4 ve IR6 zinciri başlattığını ifade etmektedir." dedi.

İran'ın UAEK'ye yaptığı açıklamaya göre, üretilen UF6'nın zenginleştirme seviyesi yüzde 55.3'ti.

İran 13 Nisan'da yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirme faaliyetini başladığını duyurmuştu. Dışişleri Bakan Yardmcısı ve Viyana'da yapılan nükleer görüşmelerde İran temsilcisi olarak görev yapan Abbas Irakçı, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na bir mektup gönderildiğine değinerek, "Bu mektupta yüzde 60 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetine başlayacağımızı duyurduk." demişti.

Bazı radyoizotop ilaçların yüzde 60'a kadar zenginleştirilmiş malzemeye ihtiyacı olduğuna değinen Irakçı, "Bu ilaçlar için teknik açıklamalar İran Atom Enerjisi Kurumu personeli tarafından sağlanacak, ancak bunun yapılacağını söyledik. Ve bugünden itibaren yüzde 60 seviyesinde ve gerekli ilaç seviyesinde zenginleştirmeye başlayacağız ve bu çalışmalara devam edeceğiz." ifadesini kullanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.