İran'da İslam devriminin 42'nci yıldönümü kutlamaları başladı

İran'da İslam devriminin 42'nci yıldönümü kutlamaları başladı

"İslam Devrimi'nin Zafer Günü" olarak bilinen 11 Şubat'ta İran halkı, çeşitli etkinliklerle devrimin yıldönümünü kutluyor.

Bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle kısıtlı etkinliklerin yapılacağı İran'da, devrim kutlamaları İslam Devrimi lideri İmam Humeyni'nin başkent Tahran'ın güneyindeki türbesinde, din adamları, askeri ve siyasi yetkililerin katılımıyla başladı.

Kutlamaların ilk gününde İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamaney, İmam Humeyni'nin türbesini ziyaret etti.

Rıza Pehlevi, artan toplumsal olayların önüne geçemeyerek 16 Ocak 1979'da ülkeyi terk etmişti. Pehlevi'nin ülkeyi terk etmesinin ardından, daha önce idama mahkum edilen İmam Humeyni, 1 Şubat'ta Fransa'nın başkenti Paris'ten dönerek, 11 Şubat 1979'da İslam Devrimi'ni gerçekleştirmişti.

İran'da her sene İmam Humeyni'nin Paris'ten dönüş tarihi olan 1 Şubat ile devrimin ilan edildiği 11 Şubat arasındaki 10 gün boyunca çeşitli kutlama ve etkinlikler düzenleniyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Covid-19 salgını nedeniyle bu yılki devrim kutlamalarının geniş katılımlarla yapılmayacağını açıklamıştı. Ruhani, halkın kutlamaları, binek araçları ve motosikletleriyle yapacağını ifade etmişti.

Tahran'da önceki yıllarda yapılan törene Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de katılmıştı.


İran'da İslam devriminin 42'nci yıldönümü kutlamaları başladı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.