İran'dan Süleymani’nin suikastine Kürt askerlerin de dahli olduğu iddialarına ilişkin açıklama

İran'dan Süleymani’nin suikastine Kürt askerlerin de dahli olduğu iddialarına ilişkin açıklama

​İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Kasım Süleymani’nin öldürülmesine ilişkin, "Hangi ülkede olursa olsun, doğrudan ve dolaylı olarak bu suikaste katılanlar, muhakkak adli ve cezai sorumluluğa sahiptirler." dedi.

Hatipzade, video konferans yöntemi ile düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

IRNA’nın haberine göre Hatipzade, Irak’ın Kerbela kentindeki İran Başkonsolosluğu'na düzenlenen saldırı nedeniyle Başkonsolosluk ve Bağdat'taki İran büyükelçiliği aracılığıyla Irak'taki makamlarla temasa geçtiklerini söyledi.

"İran bu saldırıyı şiddetle kınıyor" iyen Sözcü Hatipzade, "Irak hükümetinin 1961 Viyana Sözleşmesi kapsamındaki diplomatik misyonlarını korumak için üzerine düşeni yapacağını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Amerikan  Yahoo News sitesi tarafından yayınlanan haberde "bazı Kürt askerlerin Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’ye karşı düzenlenen suikaste katıldığı" yönündeki iddiaları hakkındaki bir soruya Hatipzade şöyle yanıt verdi:

"Şehit Süleymani suikasti davasının takibi yargı, uluslararası forumlar ve Irak hükümeti ile ikili siyasi, hukuki ve güvenlik görüşmelerinde takip edilmektedir. Pek çok rapor bizden saklanmıyor ve raporlar araştırılıyor.

Hangi ülkede olursa olsun, doğrudan ve dolaylı olarak bu suikaste katılanlar iştirak edenler, muhakkak adli ve cezai sorumluluğa sahiptirler.

ABD merkezli "Yahoo News" sitesinde yer alan bir raporda, Irak Kürdistanı Terörle Mücadele Birimi’nde (CTG) çalışan Kürt subayların geçtiğimiz yılın Ocak ayında İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Heşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'in öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıya yardım ettiğini savunulmuştu.

Kürdistan Terörle Mücadele Kurumu iddiaları yalanladı

Kürdistan Bölgesi Terörle Mücadele Kurumu (CTD) de yaptığı yazılı açıklama ile sözkonusu iddiaları yalanladı.

Açıklamada, "Bütün tarafları temin ediyoruz ki CTD’nin söz konusu raporda yer alan iddialarla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır." denildi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden olayın açığa çıkarılması için soruşturma başlatması talebinde bulunan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nun Güvenlik Ajansı’na ilişkin 2011 yılında çıkarılan 4 sayılı yasaya bağlı olmayan ve Kürdistan Bölgesi kurumları ve yasalarına uymayan Lahur Cengi ve kardeşlerine ait ‘Terörle Mücadele Birimi - Counter Terrorism Group’ (CTG) adında bir grup mevcut. Söz konusu raporda CTG adındaki grubun operasyona katıldığına işaret ediliyor.

Açıklamanın sonunda, Kürdistan Terörle Mücadele Birimi’nin Kasım Süleymani’nin suikastıyla bir ilgisinin olmadığı vurgulandı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.