İsam Yusuf: UNRWA’da siyasi nedenlerden dolayı mali kriz yaşanıyor

İsam Yusuf: UNRWA’da siyasi nedenlerden dolayı mali kriz yaşanıyor

Merkezi Londra'da bulunan Gazze'ye Destek Uluslararası Halk Heyeti Başkanı İsam Yusuf, Birleşmiş Milletler Filistin Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) yaşadığı mali krizin temel nedeninin “siyasi” olduğunu belirtti.

Yusuf yaptığı açıklamada, ABD'nin ajansa yaptığı desteği kestiği 2018'den beri finansal sorunlar yaşayan UNRWA'nın bağışçılarına seslenerek, mali sorunlar nedeniyle Filistinli mültecilerin olumsuz yönde etkilendiğini ve bu sebeple yaşanan insani ve hukuki krizin dikkate alınmasını istedi.

Siyonist işgal rejimiyle uluslararası işbirlikçilerinin, UNRWA'nın tasfiyesini hedeflediğini aktaran Yusuf, UNRWA’nın durdurulmasının, aynı zamanda mülteciler konusunun kökten bitirilmesi ve Filistinlilerin doğdukları yurtlarına dönüş haklarının ellerinden alınması anlamına geldiğine dikkat çekti.

Ajansın artık mültecilere yardım eli uzatmaktan aciz kaldığına işaret eden Yusuf, bütün dünyayı olumsuz etkileyen Covid-19 salgınıyla birlikte Filistinli mültecilerin durumunun trajik bir hal aldığını hatırlatarak, Arap ve İslam ülkelerine, UNRWA’ya mali destek verme çağrısında bulundu.

UNRWA'ya göre, ABD'nin yıllık 360 milyon dolar olan desteği 2018 yılında azaltıldı, 2019 yılında ise tamamen kesildi.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze'ye düzenliği ziyaret sonrası yaptığı basın açıklamasında, UNRWA'nin daha önce görülmemiş bir mali kriz yaşadığını ve "uçurumun eşiğinde olduğunu" belirtmişti.

Lazzarini, sağlık görevlileri ve öğretmenler dahil 28 bin kurum çalışanının maaşlarının bir kısmının ödemesini ertelemek zorunda kaldıklarını söylemiş ve ajans çalışanlarının maaşlarının ödenebilmesi için uluslararası topluma 70 milyon dolarlık yardım çağrısı yapmıştı.

Mülteci sayısının ve ihtiyaçlarının artması ile eş zamanlı olarak krizlerin de artması nedeniyle gider ve gelir dengesinin bozulduğunu ifade eden Lazzarini, "UNRWA'nın bu yılın sonuna kadar masraflarını karşılayacak fonu yok." dedi.

Lazzarini, Covid-19 salgını sebebiyle Gazze'deki sağlık sektörünün çökmek üzere olduğunu ve mültecilerin sağlık ve eğitim konusunda UNRWA'ya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğunu belirtmişti.

BM Genel Kurulu'nca 1949'da Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinli mültecilere yardım amacıyla kurulan UNRWA, halihazırda 5,6 milyon Filistinli mülteciye hizmet veriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler