İshak Paşa Sarayı'nda Yunus Emre’yi anma programı düzenlendi

İshak Paşa Sarayı'nda Yunus Emre’yi anma programı düzenlendi

Büyük tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre, vefatının 700’üncü yılında Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan İshak Paşa Sarayı'nda anıldı.

Kültür ve Turizim Bakanlığı, Ağrı Belediyesi ve Ağrı Kalkınma ve Eğitim Kültür Vakfı (AKEV) iş birliğiyle, Cumhurbaşkanlığınca 2021 yılının "Yunus Emre ve Türkçe Yılı" ilan edilmesi dolayısıyla İshak Paşa Sarayı'nda anma programı düzenlendi.

Osmanlının Anadolu’daki izlerinden biri olan İshak Paşa Sarayı'nda düzenlenen programa Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz da katıldı.

Program Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunun Yunus Emre’nin seçkin eserlerini seslendirmesi ve hemen ardından Ahmed-i Hani’nin Men ve Zin eserinden bir parça seslendirmesi ile başladı.

Seslendirilen eserlerin ardından semazen gösterimi gerçekleştirildi.

Programa katılan Kültü ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, bu seneni çok önemli bir yıl olduğunu ve bu seneni "Yunus Emre ve Türkçe" yılı olarak ilan edildiğini belirtti

Konuşmalarına devam eden Yavuz, "Yunus Emre’nin vefatının 700’üncü yılı. Bu sene çok özel bir yıl. Hem UNESCO nezdinde ülkemizin girişimleri ile özel anma yılı olarak kabul edildi. Malumunuz bu sene 'Yunus Emre ve Türkçe' yılı olarak ilan edildi. Bizi biz yapan bu kıymetli değeri anmak, felsefesini anlamak ve hatırlatmak, özellikle genç nesillere anlatabilmek için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bu gün tabi çok özel bir etkinlik oldu, ecdadımızın Anadolu’ya vurduğu mühürlerden, en kıymetlilerinden birinde, İshak Paşa Sarayında bu eşsiz ezgileri, bu muhteşem sözleri dinleyebilmek sanıyorum her kula nasip olmaz." ifadelerini kullandı.

Yaz boyunca kültürümüzü bütün insanlığa sunmaya çalıştıklarını belirten Ağrı Valisi Osman Varol, "Bu yaz boyunca yaptığımız çeşitli etkinlikler ile kültürümüzü, bu güzel toprakları, bu güzel topraklarda ecdadımızın ortaya koyduğu eserleri tüm dünyaya, insanlığa sunmaya çalıştık. Bu etkinliklerin parçası olan bu gün ki etkinlik gibi bundan sonrasında da İshak Paşa Sarayı’mızı, Doğubayazıt’ımızı, Ağrı Dağı’mızı, sahip olduğumuz tüm değerlerimizi önce kendi insanımıza, Anadolu insanına daha sonra da dünya insanlığına sunmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

"Bu toprakların kıymetini bilmek zorundayız"

Kardeşliğin bu topraklarda 700 yılı aşkın bir süredir muhafaza edildiğinin altını çizen Ağrı Beledi Başkanı Savcı Sayan, "Mutlaka bir gün hepimiz öleceğiz, yanacağız. Ama bu toprakların kıymetini bilmek zorundayız. 700 yıl önce ölen Yunus Emre ile 300 küsur yıl önce ölen Hani Baba’nın sevgi dilini bütün Türkiye’ye yansıtmak zorundayız. Bütün Türkiye’nin birliğini, beraberliğini, kardeşliğini demek ki 700 yıldan daha öte bir zamandır muhafaza ediyoruz. Yunus Emre ne demiş, 'sevelim sevilelim bu dünya kimseye kalmaz.' Bundan dolayı dünyanın gereksiz, kimseye kalmayacağını biliyor isek o zaman sevginin, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin, Türkiye bütünlüğünün, Türkiye kardeşliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha dosta düşmana göstermiş oluyoruz. Bundan dolayı çok mutluyuz, çok gururluyuz." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler