İshak Paşa Sarayı'ndaki sisli görüntü büyüledi

İshak Paşa Sarayı'ndaki sisli görüntü büyüledi

Türkiye'de Topkapı Sarayı'ndan sonra Osmanlı mirasının seçkin örneklerinden sayılan İshak Paşa Sarayı her mevsim ziyaretçilerini büyülüyor. Yağan kar ile beraber meydana gelen sisin sarayı kaplaması görüntüsü görsel şölen oluşturdu.

Doğubayazıt’a 7 kilometre mesafede, ovaya hâkim dik bir tepe üzerinde bir masal dünyasından fırlamışçasına, tüm heybetiyle görenleri kendine hayran bırakan İshak Paşa Sarayı, kitabesinden anlaşıldığı üzere 1784 yılında Çıldıroğulları'ndan II. İshak Paşa döneminde yaptırılmış. Osmanlı mimarisinin, Anadolu’da günümüze ulaşabilen tek saray yapısı olarak kabul ediliyor.

7 bin 600 metrekarelik bir düzlem üzerine oturtulan saray, üç tarafı sarp dik bir tepe üzerinde inşa edilmiş. 366 odası olan saray, içinde barındırdığı cami, divan odası, fırın, mutfak, ahırları ve hamamıyla adeta küçük bir şehiri andırıyor. Sarayın konumu, görkemli mimarisi, anıtsal taç kapıları ve taşa verilen motifyle tam bir sanat abidesi.

"Medeniyetler geçidi" olarak adlandırılan bölgede ilçe merkezine 7 kilometre uzaktaki bin 900 rakımlı tepeye kurulu ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde de yer alan İshak Paşa Sarayı, yılın dört mevsimi yurt içi ve dışından gelen turistlerce ziyaret ediliyor.

Doğubayazıt'taki tarihi İshak Paşa Sarayı, mimarisi, tarihi ve görkemli yapısıyla her yıl on binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Lale Devri'nde inşa edilen ecdat yadigarı saray, tarihi, mimari yapısı, konumunun yanı sıra sarp kayalıklar arasındaki bir tepede yer alan kartal yuvası görünümüyle de dikkati çekiyor.

Her mevsim olduğu gibi kış mevsiminde de manzarası ile seyirlik görüntüler oluşturan İshak Paşa Sarayı, kar yağışı ile birlikte yavaş yavaş yaklaşan sislerin içinde kaybolması görüntülere yansıdı. 

Kent merkezi ve ilçelerde sabah saatlerinde başlayan kar yağışı ve olumsuz hava koşulları hayatı olumsuz etkilerken bu tablo İshak Paşa Sarayında ise farklı bir görüntü meydana getirdi. Kar yağışı sarayı beyaza örterken, sisler içinde kaybolması ise görsel şölen oluşturdu. 


İshak Paşa Sarayı'ndaki sisli görüntü büyüledi

İshak Paşa Sarayı'ndaki sisli görüntü büyüledi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler