IŞİD'de 'cizye almayalım' ayrılığı

IŞİD'de 'cizye almayalım' ayrılığı

İngiltere'nin sınır dışı ettiği Usame bin Ladin'in arkadaşlarından Ebu Katade, IŞİD'in Suriyeli Hristiyanlar'dan cizye alma kararına karşı çıktı

Usame Bin Ladin'e yakınlığıyla bilinen ve El Kaide yöneticilerinden olduğu öne sürülen Ebu Katade, Suriye'de Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriyeli Hristiyanlar'dan cizye alma kararına karşı çıktığını açıkladı. Ebu Katade IŞİD'in savaş halinde olduğunu, bölgenin kontrolünün kendisinde olmadığını bu yüzden de cizye almasının doğru olmadığını söyledi.

IŞİD Suriyeli Hristiyanların canlarını ve mallarını koruyacağını açıklamıştı. Bununla birlikte tarihte Müslüman yönetimlerin Hristiyan tebalardan aldığı cizye vergisi alacağını açıklamıştı. IŞİD diğer taraftan Suriyeli Hristiyanların da cizye vermeyi kabul ettiğini de belirtmişti.

Ancak Katade, yönetimin ve kontrolün tamamen IŞİD'de olmadığını bu yüzden de cizye toplamasının doğru olmadığını dile getirdi.

CİZYE NEDİR?

İslam hukukunun hakim olduğu devletlerde, Müslüman olmayanların, korunmaları ve askerlikten muaf olmaları karşılığında, devlete yılda bir kez ödenen baş vergisi. Cizye, sakatlardan, kadınlardan, çocuklardan ve din görevlilerinden alınmıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.