İslam israfı yasaklarken tasarruflu davranmayı emrediyor

İslam israfı yasaklarken tasarruflu davranmayı emrediyor

Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu, ülke olarak her zamankinden daha çok iktisatlı davranmaya ve tasarruf yapmaya ihtiyaç bulunduğuna dikkat çekti.

Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu, "31 Ekim Dünya Tasarruf Günü" nedeniyle yaptığı değerlendirmede, hem inancın Müslümanlara yüklediği bir sorumluluk hem de ülke olarak zor bir ekonomik süreçten geçmemiz nedeniyle tasarruf yapmanın artık zorunlu hale geldiğini söyledi.

Topçu, "Eğer biz iktisat bilinci ile bilinçlenirsek daha fazla tasarruf yapar ve boş yere israf etmeyerek bir nebze de olsa kendi ülke ekonomimize katkıda bulunmuş oluruz." dedi.

Tasarruf konusunda Müslümanlara en büyük örneğin Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesellem) olduğunu hatırlatan Topçu, "Ebetteki Cenab-ı Hakk, her şeyi bir ölçüye göre yaratmıştır. Dolayısıyla bizler de Müminler, Müslümanlar olarak yaşantımızda her zaman ölçülü olmalıyız. Bir kelam-ı kibarda denilir ki, 'İstişare eden yanılmaz, iktisat eden fakir düşmez.' Bu günlerde özelikle dünyayı kasıp kavuran ekonomik sıkıntılar, ülkemize de yaklaşmaması adına şahsi harcamalarımızda çok dikkatli olmalıyız. Zira yüce Allah da öyle buyuruyor: 'Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz. Zira Allah israf edenleri sevmez.' Cenab-ı Hakk başka bir Ayet-i Kerime'de ise, 'Saçıp savuranlar şeytanların dostlarıdır.' buyuruyor. Bizler gerek yeme-içmemizde, giyinme-kuşanmamızda son derece dikkatli olmalıyız, israfa kaçacak, boşa gidecek hiçbir harcamanın sahibi olmamalıyız. Zira bu nimetler bir gün elimizden gider. Zaman zaman görüyoruz adam iki günlük mobilyasını hiçbir gerekçe yokken değiştirebiliyor. Ya da işte buna benzer araba veya daha değişik harcamalar konusunda daha dikkatli olmalıyız." ifadelerini kullandı.

"İnsanlar bu dünyada birer yolcu olduğunu unutmasınlar"

İnsanların bu dünyada bir ağacın altında gölgelendikten sonra yoluna devam eden bir yolcu gibi kendisini görmesi gerektiği tavsiyesinde bulunan Topçu, şöyle konuştu:

Bu çerçevede bizim önümüzde âlemlere rahmet olarak gönderilen, efendiler efendisi Hazreti Muhammed Mustafa'nın yaşantısı vardır. O bizim için en büyük, en güzel örnektir. Peygamberimiz kendisini bir ağacın gölgesinde bir müddet gölgelendikten sonra kalkıp yoluna devam eden bir yolcu gibi görmektedir. Dolayısıyla şu anda hepimiz dünya ağacının gölgesinde gölgelenen insanlarız, yolcuyuz. Dolayısıyla bu yolculukta gereksiz harcamalardan şiddetle kaçınmalıyız, sürekli tasarruf içerisinde olmalıyız.

"İktisat İslam'ın emridir, tasarruf İslam'ın emridir"

Yiyip içme, giyim kuşam… kısacası her alanda elimizden geldiği kadar tutumlu olmamız gerektiğini belirten Topçu, "Hazreti Peygamber bir hadislerinde, 'Nehrin kenarında bile olsanız, abdest alırken israf etmeyiniz.' buyuruyor. Bugün dünyada, zaman zaman kendi ülkemizde de su problemlerinin olduğunu görüyoruz, yaşıyoruz. İşte barajlarımız yağmur yağmadığında dolmuyor, işte su sıkıntısını zaman zaman yaşıyoruz. Yani su kullanımında da çok dikkatli olmalıyız, ekmeğin israf edilmemesi noktasında da son derece dikkatli olmalıyız ki ülkemize bir katkımız olsun. Gereksiz harcamalardan kaçınalım ki hem din adına hem tasarruf adına bir mesafe kat etmiş olalım. Nimetleri daha güzel kullanalım. İktisat İslam'ın emridir, tasarruf İslam'ın emridir." dedi.


İslam israfı yasaklarken tasarruflu davranmayı emrediyor

İslam israfı yasaklarken tasarruflu davranmayı emrediyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.