İslam ülkeleri ABD-Siyonizm ittifakına karşı daha etkin tedbirler geliştirmeli

İslam ülkeleri ABD-Siyonizm ittifakına karşı daha etkin tedbirler geliştirmeli

İşgal rejiminin Suriye, Irak ve Lübnan'a yönelik saldırılarını değerlendiren HÜDA PAR, İslam ülkelerinin ABD-Siyonizm ittifakına karşı daha etkin tedbirler geliştirmesi gerektiğini belirtti.

HÜDA PAR Genel Merkezi, işgal rejiminin Suriye, Lübnan ve Irak'a yönelik düzenlediği hava saldırılarına dair yaptığı değerlendirmede, BM ve bölge ülkelerine, işgalci terör rejimine yönelik "caydırıcı yaptırımların" devreye sokulması çağrısında bulundu.

HÜDA PAR Genel Merkezi tarafından yapılan dış gündem değerlendirmesinde ayrıca, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile Hamas gerilimi, Erdoğan-Putin zirvesi ve Suriye'deki gelişmeler gibi konu başlıkları ele alındı.

İşgal rejiminin Suriye, Irak ve Lübnan'a yönelik saldırıları

Bahreyn ve ABD'nin işgal rejiminin saldırılarını meşrulaştırma çabalarına tepki gösterilen değerlendirmede, "İşgal rejimi, Suriye, Lübnan ve Irak'a hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor. İşgal rejiminin neredeyse rutin hale gelen Suriye'ye yönelik son saldırısı Bahreyn ve ABD tarafından nefsi müdafaa olarak yorumlandı. İşgal rejimi yönetimi bu saldırılarla gündemi değiştirmeyi ve yolsuzluk suçlamalarından sıyrılmayı da amaçlamaktadır. Ancak süreci sadece bu açıdan değerlendirmek yanlış olacaktır." denildi.

İşgal rejimine yönelik caydırıcı yaptırımların uygulanması çağrısında bulunulan değerlendirmede, "İşgal rejiminin 1981'den bu yana Irak'a, Güney Lübnan'a yönelik siyonist işgalin sonlandığı 2006 yılından bu yana da Lübnan'a yönelik ilk kez bir saldırı düzenlediği gerçeği ortadadır. Bölge ülkelerinden bazıları ile normalleşme sürecine giren işgal rejimi, İslam ümmetinin ihtilafları ve dağınıklığından da istifade ederek her geçen gün daha da saldırganlaşmaktadır. İşgal rejimi bu saldırılarıyla bölgeyi tehlikeli bir sürece sürüklemektedir. İşgal rejiminin saldırıları ve Filistin'de yürüttüğü işgal ve soykırım, bölge ülkeleri ve BM tarafından kabul görmemeli, işgal rejimine yönelik caydırıcı yaptırımlar devreye sokulmalıdır. Öte taraftan İslam ülkelerinin de artık ABD-Siyonizm ittifakına karşı daha etkin tedbirler geliştirmelerinin zorunluluğu bir kez daha ortaya çıkmıştır." ifadelerine yer verildi.

FKÖ- Hamas gerilimi

FKÖ- Hamas gerilimine değinilen değerlendirmede, Filistin direnişinin zor bir dönemden geçtiğine vurgu yapıldı.

Değerlendirmede, "Filistin Kurtuluş Örgütü, kimliği bilinmeyen saldırganlar tarafından Gazze'deki ofislerine düzenlenen saldırıdan Hamas'ı sorumlu tuttu. Filistin Kurtuluş Örgütü ve Hamas arasında 'yüzyılın antlaşmasına' karşı sağlanan fikir birliği, Filistin siyasetinin geleceği için umut vaat etmiş ve işgal rejimine karşı bir sürecin başlayabileceği ihtimalini güçlendirmişti. Hayata geçirilmek istenen 'yüzyılın ihaneti' anlaşması, ABD'nin İslam coğrafyasında işgal rejimini sahaya sürerek aleni destek vermesi, işgal rejiminin saldırılarına karşı Müslüman kamuoyu nezdinde oluşan duyarsızlık, bazı bölge ülkelerinin işgal rejimiyle askeri, ekonomi ve diplomasi alanında yürüttüğü normalleşme çalışmaları; Filistin meselesi ve direnişin çok zor bir dönemden geçtiğini göstermektedir." denildi.

Terör rejiminin işgal ve saldırganlıklarının uluslararası alanda mahkûm edilmesi gerektiğinin altı çizilen değerlendirmede, Türkiye ve İran gibi İslam ülkelerine çağrıda bulunularak şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu süreç, Filistin direniş hareketlerinin işgal rejimine karşı ortak hareket etmesini zorunlu kıldığı gibi İslam Ümmeti içerisinde de Kudüs ve Filistin ortak paydasında bir birlik oluşmasını zorunlu kılmaktadır. İşgal rejiminin işgal ve saldırganlıklarının uluslararası alanda da mahkûm edilebilmesi sağlanmalıdır. Öncelikli olarak Türkiye ve İran gibi etkin İslam ülkelerinin inisiyatif alarak Filistinli direniş grupları arasında arabulucu olmaları, en azından ortak bir duruş kazandırmaları çok önemlidir. Öte taraftan işgal rejiminin cürüm ve cinayetleri ortada iken bazı grupların işgal rejimini bir kenara bırakıp Filistinlilere yönelik eylemler içerisine girmesi direnişi baltalayacak, bu saldırılar işgal rejimine yarayacaktır."

Erdoğan-Putin zirvesi ve Suriye'deki gelişmeler

Erdoğan-Putin zirvesi ve Suriye'deki gelişmelerin ele alındığı dış gündem değerlendirmesinde, "Suriye'de ABD ile Türkiye arasında güvenli bölge konusunda varılan anlaşma, İdlib'e yönelik rejimin ağır saldırıları, Türkiye gözlem noktalarının kuşatılarak zaman zaman saldırılara maruz kalması ve her geçen gün işgal rejiminin Suriye'de daha rahat saldırılar gerçekleştirmesi gibi gelişmeler, Suriye iç savaşında şartların değiştiğini ve yeni bir evreye girildiğini göstermektedir. Bu gelişmelere binaen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Vladimir Putin bir kez daha acilen bir araya geldi. Rusya'da gerçekleşen zirvede başta İdlib operasyonu olmak üzere bölgesel konuların ele alındığı ifade edildi." denildi.

Çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib'e yönelik yapılan saldırıların İdlib mutabakatının açık ihlali olduğuna dikkat çekilen değerlendirmede şu görüşler dile getirildi:

"İdlib'te Astana sürecine rağmen Rusya ve Suriye rejimi tarafından uzun bir süredir yapılan saldırılar yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesine ve yüzbinlerce sivilin evlerinden olmasına sebebiyet vermiştir. Çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib'e yönelik saldırılar, İdlib mutabakatının açık ihlalidir. Mutabakatın taraflarından Rusya, İdlib saldırılarıyla müzakere sürecini baltalamış ve insani bir krize sebebiyet vermiştir. Eş zamanlı olarak rejim güçleri garantör ülkelerden Türkiye'nin İdlib'teki gözlem noktalarına Rusya'nın da onayıyla saldırılar düzenlenmiştir. Öte taraftan siyonist işgal rejiminin Suriye saldırıları, işgal rejiminin güvenliği noktasında ABD ve Rusya'nın aynı noktada olduğunu göstermektedir. Yaşanan bütün bu süreçler Rusya'nın da tıpkı ABD gibi Suriye'de güvenilir bir partner olmadığını ve bölge ülkeleri açısından ciddi bir tehdit oluşturacağını bir kez daha ortaya koymaktadır."

Dış gündem değerlendirmesinde son olarak Türkiye'nin başta İran olmak üzere bölge ülkeleriyle işbirliğine önem vermesi gerektiğine vurgu yapılarak, "ABD ve Rusya eksenli politikaların savaş sürecini uzatarak insani krizi derinleştirdiği tecrübe edilmiştir. Bu durum bir kez daha ortaya koymuştur ki Suriye'de barış, ABD ve Rusya ile değil, ancak bölge ülkelerinin kendi aralarında bir süreç başlatmaları ile mümkün olabilecektir. Dolayısıyla Türkiye, başta İran olmak üzere bölge ülkeleri ile işbirliğine önem vermeli ve yerli unsurlar arasındaki müzakereyi önemsemelidir. Bununla birlikte yine bölgenin yerli unsurları ile birlikte, son İdlib saldırılarında mülteci durumuna düşmüş Suriyeli kardeşlerimize sahip çıkmaya devam etmeli, insanca yaşayabilecekleri koşullar sağlanmalıdır." denildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler