İslamofobik ve liberal kuruluşların arkasından aynı vakıf çıktı

İslamofobik ve liberal kuruluşların arkasından aynı vakıf çıktı

Oslo Özgürlük Forumu`nun ve Breivik`e ilham veren İslamofobik kuruluşların aynı yerden beslendiği ortaya çıktı

Dünyaya özgürlük taşımayı misyon edinmiş insan hakları savunucularını bir araya toplayarak gerçekleştirilen Oslo Özgürlük Forumu (Oslo Freedom Forum)`unu besleyen kuruluşlarla, 77 kişiyi katleden cani Anders Behring Breivik gibi faşistlere ilham veren kuruluşlar aynı yerden besleniyor.

Max Blumenthal`ın The Electronic Intifada için kaleme aldığı dünkü yazı Oslo Özgürlük Forumu`nun kurucusu Thor Halvorssen ile İslamofobikler arasındaki ilişkiyi gözler önüne serdi. Oslo Özgürlük Forumu`na Amnesty ve Norveç Hükümeti`nin de destek verdiği öğrenildi.

İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARININ DAVOS`U

Oslo Özgürlük Forumu ilk olarak 2009 yılında toplanmaya başladı. Forum, dünyadaki birçok insan hakları aktivistini bir araya toplayarak basın, seyahat ve düşünce özgürlüğü üzerine konferans düzenleyerek, fikir alışverişinde bulunuyor. Forumun kurucusu Venezuelalı bir insan hakları aktivisti ve aynı zamanda da bir film yapımcısı olan Thor Halvorssen.

Her yıl toplanan forumda çok dikkat çeken belli başlıca konular ele alınıyor. Bu konular herkesin aşina olduğu ve dünya medyasının da sürekli gündemde tuttuğu konular; Suriye krizi, Rusya`daki aktivistlere uygulanan baskı, Arap Baharı, Latin Amerika...

CHAVEZ`E MUHALİF

Halvorssen, eski Venezuela lideri Hugo Chavez`e muhalif bir aileden geliyor. Halvorssen`ın annnesi Hilda Mendoza Denham`ın soyu Venezuela`nın ilk iki devlet başkanına dayanıyor.

Babası da -onun da ismi Thor Halvorssen- Venezuela`nın telekominikasyonu tekelinde toplayan şirketin başındaki isimlerden. Halvorssen aslen Norveçli.

Human Rights Foundation ve Donors Capital Fund

Norveç hükümeti ve Amnesty tarafından desteklenen bu foruma destek sağlayan ana kuruluş İnsan Hakları Kuruluşu (Human Rights Foundation). Human Right Foundation`a en büyük desteği veren grup ise Donors Capital Fund.

Donors Capital Fund, İslamofobik çetelerden haberdar olanlar için tanıdık bir isim. ABD`deki ve dünyadaki birçok İslamofobik medya ve düşünce kuruluşunu destekleyen bu grup Breivik`i katliama sevk eden etkileyici isimlerin de kasası.

Müslüman düşmanı olan Breivik hatırlanacağı üzere katliam öncesi hazırladığı manifestosunda Robert Spencer, Daniel Pipes gibi İslam düşmanlıkları ile tanınan kimselerden çok etkilendiğini belirtmişti. Manifestosunda Jihad Watch`un kurucusu Robert Spencer`a, Güvenlik Politikaları Merkezi (Center for Security Policy)`dan Frank Gaffney`a ve Ortadoğu Forumu (Middle East Forum) Direktörü Daniel Pipesa onlarca gönderme yapmıştı.

4 YILDA 600 BİN DOLAR

Donors Capital Fund, ABD`nin sağ ve İslam düşmanı birçok kuruluşuna milyon dolarlar aktarıyor. Human Rights Foundation`ın ana sponsoru olan Donors aynı zamanda İslam`a karşı nefret oluşturan kuruluşların da mimarı.

Human Rights Foundation destekçilerinin isimlerini saklamıyor. Donors Capital Fund`dan 2007 ile 2011 yılları arasında 600 bin dolar aldığı gözüküyor. 2005-2011 yılları arasında ise hesaplamalara göre yaklaşık 760 bin dolar alınmış.

Donors Capital Fund (DCF)`un aynı zamanda İslamofobik olmayan fakat muhafazakâr olarak bilinen kuruluşlara da 2009 yılında 60 milyon dolar bağış yaptığı belirtiliyor.

İSLAMOFOBİK FİLMLER VE PİPES DESTEKÇİLİĞİ

Donors Capital Fund (DCF), 2008 yılında İslam`la mücadele eden Clarion Project için tam olarak 17 milyon dolar yardımda bulunmuş. İslam karşıtı Obsession filminin dağıtılmasının masrafları da bu kuruluş tarafından karşılanmış.

Bir diğer önemli kişi de Pipes. Breivik`in manifestosundan en az 18 kez Pipes`ın ismi geçiyor. Pipes`ın yöneticisi olduğu Middle East Forum, Donors Capital Fund`dan 2001-2009 yılları arasında tam 2.3 milyon dolar almış.

Daniel Pipes, Middle East Forum adlı düşünce kuruluşunu ABD menfaatlerine katkı sağlamak misyonuyla 1990`da kurmuş. Kuruluşun 2009 yıldaki geliri 3 milyon dolar olarak beyan ediliyor.

NORVEÇLİ GAZETE DİKKAT ÇEKMİŞTİ

2010 yılında Norveçli gazete Klassekampen, Thor Halvorssen`ın gizli fonları ve ABD`nin aşırı sağ dernekleri ile olan ilişkisine dikkat çekti.

Halvorssen o günlerde muhabir Sarah Sorheim`un fonlarla ilgili sorusuna: "Çeşitli örgüt ve insanlardan para alıyorum" diye cevap verdi.

Gazetecinin "sponsorlarınızın kim olduğunu niçin açıklamıyorsunuz? sorusuna da açıkca cevap vermekten kaçınarak "Listemi açıklayıp açıklamamam gerektiğini hala düşünüyorum" diye cevap verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.