İsrail'in Gazze katliamına Suudiler de onay vermiş

İsrail'in Gazze katliamına Suudiler de onay vermiş

'Gazze saldırısı Suud Krallık onayı ile gerçekleşmiştir. Bu onay İsrail’de herkesin bildiği bir sır gibidir ve hem eski hem de mevcut savunma görevlileri bu konu açığa çıktığında rahatlamışlardır.'

İsrail'in son saldırısı, Körfez ülkeleri ile arasındaki ilişkiler hakkındaki iddiaların, spekülasyon olmayıp reel ilişkiler olduğunu da gösterdi.Bilhassa İsrail Savunma Bakanlığı’nın politik ve askeri ilişkileri ile ilgili departmanın yöneticisi olan Amos Gilad'ın “Her şey yeraltından yürüyor, hiçbir şey kamusal değil. Ama bizim Mısır ve Körfez Ülkeleri ile aramızdaki güvenlik işbirliğimiz eşsizdir. Bu dönem Araplarla güvenlik ve diplomasi ilişkilerimizin en iyi dönmeidir” demesi, hem İsrail'in hem de Suudi Arabistan'ın gelecek yıllardaki yeni Ortadoğu tasavvuruna dair önemli bir açıklamaydı.

ABD'li araştırmacı yazar David Hearst de The Huffington Post'ta yayınlanan makalesinde, açığa çıkan bu ilişkileri incelediği yazısında, Gazze saldırılarıyla ilgili ilginç iddialara da yer verdi. Hearst, İsrail'in saldırılar için Suud'dan onay aldığı ileri sürerek şunları yazdı:

"Gazze saldırısı Suud Krallık onayı ile gerçekleşmiştir. Bu onay İsrail’de herkesin bildiği bir sır gibidir ve hem eski hem de mevcut savunma görevlileri bu konu açığa çıktığında rahatlamışlardır. Eski İsrail Savunma Bakanı Shaul Mofaz Channel 10 sunucusunun, İsrail’in, Hamas’ın sivilleşmesinde, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne de yönelik bir rol biçilmesi gerektiğini söylemesine hayret etmiştir. Bu cümle ile ne kastedildiğini sormuş ve Suudi ve Emirlik fonlarının Gazze’nin Hamas sonrası yaşadığı yıkımın telafisinde kullanıldığını söylemiştir.

Mübarek döneminde İsrail savunma kadrosunun önderi şimdi de İsrail Savunma Bakanlığı’nın politik ve askeri ilişkileri ile ilgili departmanın yöneticisi olan Amos Gilad, James Dorsey’e “Her şey yeraltından yürüyor, hiçbir şey kamusal değil. Ama bizim Mısır ve Körfez Ülkeleri ile aramızdaki güvenlik işbirliğimiz eşsizdir. Bu dönem Araplarla güvenlik ve diplomasi ilişkilerimizin en iyi dönemidir.” demiştir.

Jerusalem Post analistlerinin incelemelinden çıkan sonuç şudur ki; aslında karşılıklı bir kutlama gerçekleşmiştir. Kral Abdullah, Abdel-Fattah El-Sisi’yi aramış ve Hamas’ın gerçekten bir ateşkes niyetinde olup olmadığını sormuştur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.