İşsizlik sorunu en büyük sosyal tehdittir

İşsizlik sorunu en büyük sosyal tehdittir

İŞKUR'un 9. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "İşsizlik bugünün ekonomik ve sosyal bir riski, tedbir alınmazsa yarının en büyük sosyal tehdididir." dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, İŞKUR'un 9. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında işsizlik sorunun çözülmesi gerektiğini belirterek, işsizlik sorunun sosyal en büyük tehlike olduğunu söyledi.

Ankara’da yapılan İŞKUR 9. Olağan Genel Kurulu'na; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu, Bakan Yardımcısı Orhan Yegin, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Genel kurulda yaptığı konuşmada işsizlik sorununa değinen Yalçın, "İşsizlik bugünün ekonomik ve sosyal bir riski, tedbir alınmazsa yarının en büyük sosyal tehdididir. Dolayısıyla bugünün sorunlarını çözerken aynı zamanda yarının tehditlerini de ortadan kaldırmış oluyoruz.  Türkiye ekonomisi tüm krizlere rağmen büyüyor. Bununla birlikte son bir yıl içinde bir milyonun üzerinde istihdam sağlanmış. Fakat işsizlik oranına baktığımızda ise geçen yılın aynı dönemine göre değişik olmadığını görüyoruz. Yani işsizlik oranı ekonomik ve sosyal politikalar için risk oluşturacak yüzde 10 seviyesinde seyretmektedir. İşsizlik oranının denetim noktası olarak yüzde 5’lerin; En sonunda da minimize edilerek sosyal ve ekonomik risk oluşturmayacak yüzde bir seviyesine çekilmesi hedefimiz olmalıdır." dedi.

Genç işsizliğin dikkat çekici oranlarda olduğunu vurgulan Yalçın, "Son yıllarda geliştirilen istihdam politikalarının merkezinde kadınların, gençlerin ve engellilerin istihdamına özel önem ve öncelik verilmesini olumlu buluyoruz. Ancak, genç istihdamı ve genç işsizlik noktasında pozitif olmamızı engelleyen rakamlar var. Bugün genç işsizlik rakamları yüzde 20'leri aşmış durumdadır. Eğitim düzeylerine göre, işsizlik oranları yaş grupları itibarıyla incelendiğinde; en yüksek riski taşıyan yaş grubunun 'gençler' olduğu görülmektedir.  Temmuz 2016 dönemi itibarıyla, eğitimli genç nüfustaki işsizlik oranı yüzde 24,7’dir. Bu durum: yeni istihdam alanlarının açılmasında yetersiz kalınmış olduğunu ve istihdam-eğitim ilişkisinin yeterince kurulamadığını göstermektedir." ifadelerini kullandı.

Yalçın ayrıca İŞKUR’un yönetim yapısına dair eleştirilerde de bulundu.

"Türkiye İş Kurumu’nun, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurumu yönetimde olmayışımız sosyal diyalog mekanizmalarının sağlıklı işlemeyişine neden olmaktadır." diye konuşan Yalçın şu önerilerde bulundu:

"Yeni istihdamların oluşmasına katkı sunan, işsizlikle mücadele eden İŞKUR’un güçlü kadrosunun mali, sosyal ve özlük hakları da mutlaka artırılmalıdır. Bu kapsamda, Kurumun mevcut personel sayısı ile Türkiye'nin tam istihdamının sağlaması, işsizlik sorununu çözmesi mümkün değildir. Türkiye İş Kurumu öncelikle kendi bünyesinde tam istihdamı sağlamalıdır. Mevcut boş kadrolar doldurularak kurumun personel sayısı maksimuma çıkarılmalıdır. İş ve Meslek Danışmanı sertifikası almış kurum personelin İMD kadrolarına atanmalarında öncelik tanınmasını; İŞKUR’da eğitim uzmanı kadro sayısı artırılarak İl Müdürlükleri’nde ana hizmet servislerinde etkin kullanılmalarının sağlanması; İŞKUR’un uyguladığı aktif ve pasif işgücü programlarının uygunluğunun denetimi ve ÇSG Bakanlığı’nın İŞKUR tarafından yürütülen görevlerinin denetimi için İl Müdürlükleri bünyesinde görev yapmak üzere denetçi yardımcı ve denetçi kadrosu ihdas edilmesini bekliyoruz.  Ayrıca; İ. ve M. D. Sertifikaları’nın 5 yılda bir yenilenmesi ile ilgili uygulamaya son verilerek, Mesleki Yeterlilik Sertifikasına sahip personelin sertifikalarının süresiz hale getirilmesini; İŞKUR personelinin yargılanmaları bakımından  4483 sayılı yasaya tabi tutulmalarını; Kurumda görev yapan personele daha önce ödenmekte iken kaldırılan ikramiye ödemelerinin yeniden verilmesini ve  İŞKUR Genel Müdürlüğünde düzenli aralıklarla görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı açılmasını istiyoruz."

İLKHA



Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler