İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi memnuniyetle karşılanıyor

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi memnuniyetle karşılanıyor

Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Platformu, mart ayı olağan toplantısını Memur-Sen Şube Başkanlığında düzenledi. Toplantıda Platform, gündem olarak feshedilen İstanbul Sözleşmesi'ni değerlendirdi.

Toplantıda bir konuşma yapan Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Dönem Sözcüsü Mehmet Sıddık Aslanlı, İstanbul Sözleşmesi'nin tarihin çöp sepetine atıldığını belirtti.

İstanbul Sözleşmesi'nin Türkiye açısından şiddetin önlenmesi konusunda hem yetersiz olması hem de toplumsal desteği bulunmaması nedeniyle etkisiz kaldığını söyleyen Aslanlı, Sözleşmenin Türkiye bakımından feshedilmesinin isabetli bir adım olduğunu kaydetti.

"Feshedilmesi isabetli bir adım olmuştur"

İstanbul Sözleşmesi'nin Türkiye toplumunun temel değer ve ilkeleriyle çeliştiğini vurgulayan Aslanlı şöyle devam etti:

Sözleşme din, gelenek, aile, cinsiyet gibi pek çok konuda marjinal görüşlerin etkisinde kaleme alınmış ve alternatif görüşleri baskılamak için kullanılmıştır. Sözleşmenin parametrelerinden olan toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim gibi kavramlar kültürel ve inançsal altyapıya saldırı suretinde empoze edilmiştir. Sözleşme, ülkelerin milli iradesine saygısız bir şekilde tam anlamıyla bir dayatma metni olarak kaleme alınmıştır. Yanı sıra Türkiye açısından, şiddetin önlenmesi konusunda hem yetersiz olması hem de toplumsal desteğe sahip olmaması nedeniyle etkisiz kalmıştır. Bu nedenlerle İstanbul Sözleşmesi'nin Türkiye bakımından feshedilmesi isabetli bir adım olmuştur.

"Sözleşmenin tahrip ettiği değerlerin tamiri için programlar başlatılmalı"

Kararın hayırlara vesile olmasını dileyen Aslanlı "Şiddet olgusunun sağlıklı tartışılmasının önündeki en büyük engel, kadına karşı şiddetle mücadeleyi İstanbul Sözleşmesi'ne indirgeyen ideolojik yaklaşımdı. Bu yaklaşımın 'dokundurtmayız' dediği sözleşme ortadan kalktığına göre, artık meseleyi çok daha geniş boyutlu, çok daha aklıselim şekilde ele almanın, sağlıklı bir tartışma zemini üretmenin vakti gelmiştir. Bu manada 6251 ve 6284 sayılı kanun vakit kaybedilmeden ivedilikle toplumun beklentileri doğrultusunda değiştirilmelidir. Bütün bunları dikkate alarak diyoruz ki İstanbul Sözleşmesi'nin tahrif ettiği mevzuatın ve tahrip ettiği değerlerin tamiri ile şiddeti kökten önleyecek düzenlemeler ve programların başlatılması için bir kamusal müzakere sürecinin tam zamanıdır." dedi.


İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi memnuniyetle karşılanıyor

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi memnuniyetle karşılanıyor

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi memnuniyetle karşılanıyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.