İstanbul'da risk guruplarına göre mart ayında uygulanacak tedbirler açıklandı

İstanbul'da risk guruplarına göre mart ayında uygulanacak tedbirler açıklandı

​İstanbul İl hıfzıssıhha kurulu, risk gruplarına göre il ve ilçelerde mart ayı boyunca uygulanacak tedbirleri açıkladı.

Buna göre; mavi (düşük riskli bölge), sarı (orta riskli bölge), turuncu((yüksek riskli bölge) ve kırmızı (çok yüksek riskli bölge) bölgelerin tamamında Sağlık Bakanlığınca Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen kurallar ile maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymak kaydıyla, hafta içi sokağa çıkma kısıtlaması saatlerinin 21.00-05.00 saatleri olarak belirlenmesine, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının hafta içinde olduğu şekilde uygulanmasına karar verildi.

65 yaş üstü ve 20 yaş altı için kısıtlamalar nasıl olacak?

65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 20 yaş altı genç ve çocukların sokağa çıkma kısıtlaması, mavi ve sarı kodlu bölgelerde kaldırılması kararı alınırken turuncu ve kırmızı kodlu bölgelerde ise sokağa çıkma süresi 3 saatten 4 saate yükseltildi. Buna göre; 65 yaş ve üzeri 10.00-14.00, 20 yaş altı 14.00- 18.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek.

Yine mavi sarı ve turuncu kodlu bölgelerde 65 yaş üzeri vatandaşlar ile 20 yaş altı gençler ve çocukların toplu ulaşım araçlarını kullanabilmesi kararı alınırken kırmızı bölgelerde toplu taşıma yasağı devam edecek.

Toplumsal etkinlikler yapılabilecek mi?

Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dâhil yapacakları etkinliklere, kişi başına minimum 8 m2 alan ayırmak ve katılımcı sayısı 300’ü geçmemek üzere mavi, sarı ve turuncu kodlu bölgelere izin verilirken kırmızı kodlu bölgeler için ise yasak devam edecek.

Nikâh merasimleri nasıl olacak?

Nikâh ve nikâh merasimlerinde uygulanacak tedbirler kapsamında mavi ve sarı kodlu bölgeler için düğünlerde katılımın kişi başına minimum 8 m2 alan ayırmak ve katılımcı sayısı 100’ü geçmemek, turuncu ve kırmızı bölgeler için ise 50 kişiyi geçmemek kaydıyla bir saatle sınırlı olmak üzere izin verilecek.

Yeme-içme mekânları ne şekilde hizmet verecek?

Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yeme-içme yerlerinin mavi, sarı ve turuncu kodlu bölgeler için açık ve kapalı alanlar ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 50 kapasite ile 07.00-19.00 saatleri arasında çalışması, 19.00-21.00 saatleri arasında sadece paket servisi veya gel-al şeklinde çalışması, 21.00- 24.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde çalışması kararlaştırıldı. Kırmızı kodlu bölgelerde ise 10.00-20.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde 20.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde çalışmasına izin verildi.

Spor tesisleri açık olacak mı?

Mavi ve sarı kodlu bölgelerde girişlerde HES kodu kullanılması ve seyirci, refakatçi, misafir alınmaması kaydıyla halı saha, yüzme havuzu vb. tesislerin 09.00-19.00 saatleri arasında çalışmasına izin verilirken turuncu ve kırmızı bölgelerde ise tüm sportif faaliyetlerin yapıldığı kapalı mekânların açılmaması kararı alındı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.