İstanbul'da tüm toplu taşıma otobüsleri İETT çatısı altında birleşti

İstanbul'da tüm toplu taşıma otobüsleri İETT çatısı altında birleşti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde alınan kararla özel halk otobüsleri, Ulaşım AŞ ve İstanbul Otobüs AŞ, İETT çatısı altında birleşti.

İBB Meclisi eylül ayı üçüncü birleşimi, yeni tip Coronavirus tedbirleri kapsamında, Avrasya Gösteri Merkezi'nde 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında gerçekleşti.

Meclis toplantısında İETT'nin özel taşımacı işletme sistemi ilgili yazısı, Hukuk Komisyonu, Ulaşım ve Trafik Komisyonu, Kent Ekonomisi, Meslek Odaları ve Sendikalar Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu'nun ortak raporunda ele alındı.

Karar metninde sistem değişikliği sebebi ile İETT'ye aylık 81 milyon TL ek yük geleceği belirtilirken, bu husus dikkate alınarak 2020 yılının kalan 4 ayı için 323 milyon borçlanma yetkisi verildi.

Kararla birlikte daha önce taşıdığı yolcu sayısına göre bilet parasını ve yine taşıdığı yolcu sayısına göre belediyenin sübvanse ödemesini alan özel halk otobüsleri, yeni sistemde taşıdığı yolcuya bakılmaksızın katettiği kilometreye ve ödeme esasına göre hakediş alacak.

Yolcudan tahsil edilen bilet paraları belediyenin olacak. Belediye ise, buna karşılık özel halk otobüslerine katettiği kilometreye göre ödeme yapacak.

Kararla ilgili konuşan CHP'li üye Mesut Kösedağı, meclis kararı sonrası özel halk otobüsleri, Ulaşım AŞ, İstanbul Otobüs AŞ'nin İETT çatısı altında birleştiğini söyledi.

Tüm otobüslerin tek renk olarak İETT çatısı altında birleşeceğini vurgulayan Kösedağı, "Seferler, metro güzergahlarına uygun olacak şekilde tekrar şekillendirilecek. Böylece İETT ilave mali yükten kurtulmuş olacak. Tek tip kıyafet olacak, mesai saatleri ve sosyal haklara düzenleme gelecek. Artık özel halk otobüslerinin İETT ve İBB tarafından gelir garantisi olacak. Her ay gelirleri ve giderleri belli olacak. Sübvansiyon ödemeleri kalkacak. Tüm otobüslerin her ay ne kazanacağı belli olacak." diye konuştu.

İBB Meclisi 652 milyon TL'lik iç borçlanma onayı verdi

Birleşimde, Mali Hizmetler Daire Başkanlığı Finansman Müdürlüğünün başkanlık makamına yazdığı yazı ile Meclis'ten 1 milyar 906 milyon TL iç borçlanma yetkisi talep edildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu ise, hazırladığı raporda, 1 milyar 906 milyon TL iç borçlanma talebine karşılık, İBB'nin acil ihtiyaçlarının karşılanması ve bozulan nakit akışının iyileştirilmesi amacıyla 406 milyon TL tutarında iç borçlanma yapabilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'na yetki verilmesini yönünde görüş bildirdi.

Finansman Müdürlüğü bir başka gündem maddesinde yer alan borçlanma talebinde ise, gelirlerdeki beklenen düşüş ve pandemi etkisi nedeniyle gelir gider açığının 5 milyar seviyesine çıkmasının öngörülmesi gerekçesiyle 1 milyar 746 milyon TL iç borçlanma istedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu ise, istenen meblağa karşılık 246 milyon TL tutarında iç borç yapılabilmesi için İBB Başkanı'na yetki verilmesi yönünde görüş bildirdi.

Yapılan oylamalarda İBB Başkanı'na oy birliği ile toplam 652 milyon TL iç borçlanma yetkisi verildi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.