İtalyan uzmanlar: Coronavirus gücünü kaybetti

İtalyan uzmanlar: Coronavirus gücünü kaybetti

​İtalyan enfeksiyon uzmanı olan Doktor Matteo Bassetti, hastanelere yeni gelen Coronavirus hastalarında semptomların çok daha düşük bir karmaşıklığa sahip olduğunu belirtti.

Dokuz yıl boyunca Udine Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Kliniğinin yöneticiliğini yapan ve birkaç ay önce de Cenova'daki San Martino Hastanesinin yöneticiliğine gelen, Dr. Basetti’ye göre virüs eski gücünü kaybediyor.

La Verdad adlı bir gazeteye verdiği bir röportajda Bassetti, "Vaka sayısında genel bir düşüş görüyoruz. Ve tespit sürekli, doğrulanmış ve sabit verilere dayanıyor." dedi.

Bassetti, "Buna ek olarak, son birkaç gün içinde hastaneye gelen hastalar çok daha düşük bir karmaşıklığa sahip semptomlarla geliyor. Yani, sadece on beş gün öncesine kadar, hastaneye gelen insanlar nefes alamıyordu. Acil servisten oksijen maskeleriyle ya da en kötü durumda entube edilerek ayrılmak zorunda kalıyorlardı. Neyse ki şu anda bu kadar ağır semptomlarla hastaneye başvuran insanların sayısı çok azaldı."

Bassetti, bunun iki nedeni olabileceğini belirterek şunları söyledi: "Virüsün bir şekilde başlangıçtaki gücünü yitirdiği, zayıfladığı varsayılabilir. Ya da eskiye göre genel olarak daha az vaka olduğundan dolayı, hastaların küçük bir kısmını oluşturan ciddi vakaların hastaneye gelme sayılarında da bir azalma oldu. Verilerin önümüzdeki birkaç günün trendi ile teyit edilip edilmeyeceğini görmek zorundayız, ancak benim düşüncem, virüsün gücünü ve mart ayının ortasında sahip olduğu saldırganlık özelliğini kaybettiği yönündedir. Ancak önümüzdeki haftalar için hastalığın trendini tahmin etmek için hala çok erken."

Gerçek ve geçerli tek önlem sosyal mesafeye dikkat etmektir

Yaklaşan tatil mevsiminden dolayı sosyal mesafenin korunmasının önemine de dikkat çeken Basetti," Sosyal mesafeyi korumak, alınacak en önemli tedbir olmaya devam ediyor. Çok küçük alanlarda virüsün insanları enfekte edebileceğini unutmayalım. Eğer güvende olmak istiyorsak sosyal mesafeyi en az iki metre olarak uygulamalıyız. Bu mesafede risk yok. Bu mesafenin korunamadığı ortamlarda maske kullanılmalıdır." ifadelerini kullandı.

En son gelişmeler göz önüne alındığında, bazıları Covid-19'un kısmen mevsimsel bir eğilime sahip olduğu fikrine geri döndü. Yani havaların ısınmasıyla gücünü kaybedeceği düşüncesi. Bununla birlikte Fransızların yaptığı bir araştırma, ısının virüsü tamamen öldüremediği ve sadece 90 derecenin üzerindeki bir sıcaklıkla yok edilebileceğini ortaya koyuyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.