İthalatı değil ihracatı desteklememiz gerekir

İthalatı değil ihracatı desteklememiz gerekir

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, "İthalatı değil, ihracatı desteklememiz gerekiyor. Zira üretim arttığı müddetçe hayvan fiyatı da et fiyatı da artmaz." dedi.

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, kentteki kasapların canlı küçükbaş hayvan ihracatının artması nedeniyle kesim için hayvan bulamadıklarını ve canlı kilogram fiyatlarının 1-2 TL arasında arttığını belirterek bir günlük kesim yapmayarak, Tarım ve Orman Bakanlığından da küçükbaş ihracatının durdurulmasını veya kısıtlanmasının talep etmeleri üzerine bir açıklama yaptı.

Türkiye ve Gaziantep'te küçükbaş hayvan sayısında bir sıkıntı olmadığını belirten Türkman, Gaziantep genelinde 550 bin civarında küçükbaş hayvan bulunduğunu söyledi.

Fiyatlarda üretici lehine küçük bir artıştan rahatsız olanların "kesecek hayvan bulamıyoruz" diyerek Gaziantep'ten yapılan küçükbaş hayvan ihracatını durdurmaya çalıştıklarını belirten Türkman, "Kim kesecek hayvan yok diyorsa gelsin Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak canlı kilogramını 22 TL'den temin etmeye hazırız." dedi.

Hayvancılık girdilerinin hepsinin yaklaşık yüzde 100 arttığını belirten Türkman, "Hayvancılığın girdileri yüzde 100 zamlanırken kesim ücretleri ortalama yüzde 15-20 artmışsa tepki vermek ne kadar doğru?" diye sordu.

"Üretim arttığı müddetçe hayvan fiyatı da et fiyatı da artmaz"

Türkman, "İthalatı değil, ihracatı desteklememiz gerekiyor. Üretim arttığı müddetçe hayvan fiyatı da et fiyatı da artmaz. Küçükbaş hayvan ihracatı Gaziantep üzerinden yapılıyor. Üretimi arttırabilmek için yem girdilerini azaltmak, meraları daha verimli hale getirmemiz, yayılım alanını çoğaltmak lazım." diye konuştu.

"Gaziantep'e her gün onlarca araçla binlerce canlı hayvan girişi yapılmaktadır"

Gaziantep genelinde 5 bin 510 üyelerine ait 550 bin civarında küçükbaş hayvanın bulunduğunu ifade eden Türkman, "Üye sayımız ve bu üyelerimize ait küçükbaş hayvan sayımız her geçen gün tüm olumsuzluklara rağmen artmaktadır. Sadece 2019 yılında birliğimize yeni üye olanların sayısı 224 kişidir. 2018 yılında 270 bin adet olan destekleme kapsamındaki damızlık koyun keçi sayımızın 2019 yılı sonunda yaklaşık yüzde 10 artışla 300 bin rakamına ulaşmasını hedeflemekteyiz. Aynı zamanda başta organize besi bölgesindeki ahırlarda, köylerdeki işletmelerimizde olmak üzere kesimlik hayvan sayımız yeterli düzeyde olup başta doğu ve güneydoğu illerinden olmak üzere Gaziantep'e her gün onlarca araç ile binlerce canlı hayvan girişi yapılmaktadır." dedi.

Hayvan besisinde maliyeti belirleyen ana girdinin yem olduğunu belirten Türkman, "2018 yılı hasat döneminde kilosu 75 kuruş olan arpanın şu an kilosu 1,4 TL. Kilosu 45 kuruş olan mercimek samanının şu an kilosu 80 kuruştur. Kilosu 25 kuruş olan beyaz saman şu an 45 kuruş ve 60 TL olan bir torba yemin fiyatı 95-100 TL'ye çıkmış. Aşı, ilaç, elektrik ve diğer giderler de yüzde 50'den fazla artmış. Yani yem fiyatlarında son 15 ayda yaklaşık yüzde 100'e yakın bir artış olmuş ama kimsenin sesi çıkmamış ve 'bu şartlarda üretici nasıl üretiyor?' diye kimse sormamış ve 3 yıldır kilosu 17-20 TL'den kesilen küçükbaş canlı fiyatı bu günlerde 20-22 TL'ye çıktı diye Gaziantep'te birileri açıklama yaparak 'kesecek hayvan yok, bu yüzden ihracat yapılmasın' demelerini doğru bulmuyoruz." ifadelerini kullandı.

"Gaziantep'i tekrar canlı hayvan ihracat üssü yapmalıyız"

Gaziantep'te kesimlik hayvan sıkıntısının olmadığını belirten Türkman, "İhracatın da etkisiyle oluşan 1-2 TL'lik artış üretip üretmeme konusunda sürekli çıkmazda olan üreticiye küçük de olsa bir nefes aldırmıştır. Bugün canlı hayvan ihracatına karşı çıkanların yapması gereken, üreticiye katkı sağlamak adına bıçağı hep kendilerinden taraf değil de biraz da üreticiden taraf atmaları gerekmekte. Bundan dolayı üretimi arttıracak, üreticiyi üretime teşvik edecek olumlu adımlara hepimizin destek olması gerekmekte. Bu anlamda Gaziantep'te yapılan hayvan ihracatını destekleyerek Gaziantep'in tekrar 80'li ve 90'lı yıllarda olduğu gibi canlı hayvan ihracat üssü yapmalıyız." şeklinde konuştu.

"Ürettiğimiz ürünün fiyatını biz belirlemeliyiz"

Son olarak birlik üyelerine seslenen Türkman, "Maliyetlerin çok arttığı zor ve çok sıkıntılı bir zamanda üretim yapmaya çalışıyoruz. Bu zor zamanda daha çok birlik olmalı, sesimizi daha çok duyurabilmek adına sosyal platformları kullanmalıyız ve ürettiğimiz ürünün fiyatını biz belirlemeliyiz. Gaziantep'te küçükbaş kesimlik hayvanlarımızın canlı kilosunu 22 TL'den aşağı satmamalıyız. Kim 'kesecek hayvan yok' diyorsa gelsin ve Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak canlı hayvan kilosunu 22 TL'den temin etmeye hazırız. Ayrıca Et ve Süt Kurumu depolarında 50 bin ton karkas et bulunmaktadır, Et ve Süt Kurumu aylardır bu eti satacak pazar dahi bulamamakta. Et ihtiyacı olanlar Et ve Süt Kurumu'ndan karkas et almak üzere müracaat edebilirler." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.