Japonya'da Başbakan Suga dönemi sona eriyor

Japonya'da Başbakan Suga dönemi sona eriyor

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide yaklaşık 1 yıl sürdürdüğü görevini bırakmaya hazırlanıyor.

Suga Yoşihide, iktidardaki Liberal Demokrat Partinin (LDP) başkanlık seçimlerinde aday olmayıp ve hafta başında başbakanlık görevini mecliste yeni LDP liderine devredecek.

Yoşihide, görevini 2012-2020'de üstlenen Abe Şinzo'nun sağlığını gerekçe göstererek istifası sonrası Eylül 2020'de başbakanlığı üstlenmişti.

Kanagawa eyaletinden 1996’da milletvekili seçilen Suga, Aralık 2012-Ağustos 2020'de Abe hükümetlerinin sözcülüğünü yaptı.

Eylül 2020'de 3 adayın yarıştığı LDP başkanlık seçimlerini kazanan Suga, LDP hakimiyetindeki mecliste Japonya’nın yeni başbakanı olmuştu.

Bir yıllık görevi boyunca Suga, 55 hafta süren başbakanlığı boyunca Covid-19 salgını, Tokyo 2020 Olimpiyatları, iç siyasetteki meselelerle uğraştı.

Bu yılın başında Covid-19'a karşı ülkenin birçok kesiminde OHAL ilanı çağrılarıyla baş başa kalan Suga, salgına karşı aşılamayı hızlandırdı.

Vaka sayısının ülkenin birçok bölgesinde düşürülememesi sonrası Suga, önce güneydeki adalar, daha sonra başkent bölgesinde OHAL başlattı. OHAL nisan ayında devreye girdiği Tokyo ve çevresinde 30 Eylül'de tamamen kaldırıldı.

Japonya, "milyonda 129 ölüm oranıyla" G7 ülkeleri içerisinde nüfusuna kıyasla en az ölüm oranının yaşandığı ülke olarak kayda geçti.

Abe döneminde salgın sebepli bir yıl ertelenen Tokyo 2020 Olimpiyatları, geçen yaz Covid-19 gölgesinde düzenlendi.

Ülke içinden ve dışından seyirci kabul edilmeyen turnuva döneminde Covid-19'un varyantlarının da etkisiyle günlük vaka sayıları 25 binlere çıktı.

ABD'yi 16 Nisan'da ziyaret eden Suga, Ocak 2021'de başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden ile Beyaz Saray'da görüşen ilk yabancı lider oldu.

Ekim 2020'de Tokyo'daki Quad Dışişleri Bakanları ile geçen ay Washington'daki Quad Liderler Zirvesinin yanı sıra Suga'nın göreve gelmesinden bir ay sonra açıkladığı "2050'ye dek sıfır karbon" hedefi ve geçen ay kurduğu Dijitalleşme Ajansı Suga döneminin başarıları arasında yer aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.