Japonya'da yanardağ faaliyeti İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma batık gemileri ortaya çıkardı

Japonya'da yanardağ faaliyeti İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma batık gemileri ortaya çıkardı

​Japon takımadaları Ogasawara'daki volkanik aktivite, Iwo Jima adasının seviyesini yükseltirken 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra ABD ordusu tarafından batırılan gemilerin de gün yüzüne çıkmasına neden oldu.

Bu yaz Ogasawara bölgesindeki yeraltı volkanlarında bir hareketlilik gözlendi. Bunun sonucunda Iwo Jima Adası'nın seviyesi arttı, aynı zamanda henüz soğumamış yeni bir küçük ada oluştu.

Iwo Jima'nın seviyesinin yükselmesiyle birlikte 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra ABD ordusu tarafından batırılan gemiler de ortaya çıktı.

Japon medyasının paylaştığı helikopter görüntülerde, Iwo Jima Savaşı sırasında ABD tarafından ele geçirilen 20'den fazla Japon gemisinin kalıntıları görülüyor.

Gemilerin, savaş bittikten sonra dalgakıran olarak kullanılmak üzere ABD ordusu tarafından kasten terk edildikleri belirtiliyor.

ABD adaya o dönem bir liman inşa etmeyi planlamış ancak ada çok düz olduğu için bu fikirden vazgeçmiş.

Tokyo'nun 1250 km güneyinde Pasifik Okyanusunda bulunan Iwo Jima Adası için yapılan savaş 16 Şubat'ta 1945'te başladı ve 26 Mart 1945'te sona erdi. Neredeyse bir buçuk ay boyunca, General Kuribayashi komutasındaki Japon İmparatorluk Ordusu askerleri, ABD Deniz Piyadeleri'nin saldırılarını kontrol altına almayı başardı. Ada, Japonlar tarafından gelişmiş bir hendek ve yeraltı tünelleri sistemi ile zapt edilemez bir kaleye dönüştürüldü.

Adeta adanın her metrekaresinde gerçekleşen savaşta Japon savunması nihayetinde üstün düşman kuvvetlerinin saldırısına uğradı ve 26 Mart 1945'te Iwo Jima'yı savunanlar teslim oldu.

Ada, ABD için savaşın kilit noktalarındandı çünkü adada Japonya'nın büyük şehirlerini bombalamak için üs olarak kullanılabilecek 2 havaalanı bulunuyordu.

İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra, ada uzun bir süre ABD tarafından işgal edildi. ABD birlikleri adadan ancak 1968'de çekildi ve Iwo Jima Japonya'ya geri verildi.

Savaşta her iki taraftan yaklaşık 20 bin kişinin öldüğü belirtiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.