'Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel Toplantıları'nın ilki Van'da gerçekleşti

'Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel Toplantıları'nın ilki Van'da gerçekleşti

​Açılış toplantısında konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) 11 bölgede düzenlemeyi planladığı toplantıların ilkine ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Türkiye Belediyeler Birliğince (TBB) düzenlenen "Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel Toplantıları “nın ilki Van’da gerçekleşti.

Türkiye'nin dünyadaki rekabet gücünü artırabilmek için yerel bütün dinamikleri harekete geçirmeleri gerektiğini belirten Vali Bilmez, kentlerin alt yapı, yol, su, kanalizasyon ve diğer bütün hizmetlerin belediyelerle alakalı olduğunu aktardı.

Van Büyükşehir Belediyesi olarak kentin tarımsal alanının da gelişmesi için önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Bilmez, şunları kaydetti:

"Sahaya geldiğimizde içme suyu, kanalizasyon, yol talepleri var ama Van'da karşılaştığımız durumu anlatmak istiyorum. 483 kilometre sulama kanalı ve 63 sulama göletini temizledik, 1650 kilometre arazi yolunu yaptık.

Yerel tohumlarımızdan 100 bin fide üretip ücretsiz dağıttık. DAP'tan bu konuda destek aldık. Tarımsal alanın bir anlamda büyükşehir belediyelerinde sahipsiz kaldığını görüyoruz.

Yerel dinamikleri mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor. Sanayi önemlidir ama tarımsal alanın da sahipsiz bırakılmaması gerektiğine inanıyorum."

“Kent planlaması yaparken gençleri göz ardı etmemek lazım”

Programda konuşan Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, bölgede yapılması planlanan akıllı şehirler projesinin ve diğer projelerin çok önemli olduğunu ancak akıllı şehirler inşa etmeden önce "akıllı insanların ve gençlerin" inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.

Sayan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Biz bir şehir planlaması yaparken gençlerin durumunu gözden kaçırmamamız lazım. Ağrıda uyuşturucu kullanma yaşı 11 yaşına kadar inmiş. Nüfusumuz uyuşturucu bataklığında. Dolayısıyla uyuşturucu kullanan gençlerin yoğun olduğu bir yerde terör örgütleri ve uyuşturucu satıcıları çok hızlı bir şekilde nemalanır.

Biz bu gençleri Müslüman ve muhafazakâr olarak yetiştirirsek, sadece batıya özenerek çağdaşlık deyip gençlerimizin ailelerinden koparılmasına seyirci kalmazsak bu bölgeyi ancak o zaman inşa etmiş oluruz.

Bölgeyi inşa etmek sadece kanalizasyon ve alt yapı gibi hizmetler yapmaktan ibaret değildir. Akıllı yollar, binalar ve kavşaklar yaparsınız ama uyuşturucudan dolayı aklını yitirmiş gençleri akıllı yapmadıkça bu akıllı kavşakların hiçbir önemi kalmaz.

Akılsız hale düşürülen gençlerimiz o akıllı kavşakları harap eder ve yolları parçalar. Akıllı şehirlerden ziyade kentte yaşayan halkın aklını çelen terör örgütleri ve uyuşturucu manyaklarını bertaraf etmemiz gerek."

"Deprem master planı yapılmalı"

TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise daha önce 2011 depreminde Van'a geldiğini, o günden bu yana Van'da büyük değişimin yaşandığını belirtti.

Bakanlık olarak aylarca Van'da çalıştıklarını ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek kentleri buna göre yeniden dizayn ederek akıllı kentler oluşturmaları gerektiğini ifade eden Şahin,şöyle konuştu:

"Artık dünya koruyucu tedbirler üzerinden ilerliyor. Her depremden sonra canımız yanıyor ama 3-5 gün sonra her şeyi unutuyoruz. Buradan çıkıp deprem hemen olacakmış gibi tedbirler almamız gerekiyor.

TBB olarak bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Gaziantep'te çok hızlı deprem master planı yapma kararı aldık. Bunu çok hızlı şekilde hayata geçirmemiz gerekiyor.

En büyük mucize baştan koruyucu tedbirler almak. Dünya nereye gidiyor bunu anlamak lazım. Sınırlar kalktı diyoruz. Bunu anlamadan ne kentimizi ne de bölgemizi yönetebiliriz. Yenilenmezsek yeniliriz."

"Mikroskopla bile görülemeyen bir virüs düzeni alt üst etti"

Mikroskopla bile görülemeyen bir virüsün bütün düzeni alt üst ederek planları bozduğunu dile getiren Şahin, "Birleşmiş Milletlerde birçok toplantıya katıldım. Orada konuştuğumuz, toplumsal huzur, barış yalnız ekonomik kalkınmayla mümkün değil. Böyle olsa gelişmiş ülkeler virüse karşı bu kadar çaresiz kalmazdı.

Medikal sanayinin bu kadar yükseldiği dönemde aşı ne zaman bulunacak, maskelerden ne zaman kurtulacağız diye konuşmazdık. Dünyanın her yerinde ayrı bir güzellik var. Her şey bize emanet. Çevreye dokunma, ekosistemi bozma diyor.

Kişi başına 1000 doların altında binlerce insan yaşamak zorunda. Sosyal adalet ve sosyal barış kelimelerde kaldı." İfadelerini kullandı.

Çeşitli başlıklardaki oturumlarla devam eden toplantıya, Iğdır Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim, Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu, Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, kalkınma ajansları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Etkinlik, “Kent Yönetimi-Kent Ekonomisi" ile ilgili yapılan oturumun ardından “Akıllı ve Yeşil Şehirler" başlıklı oturumlarla devam etti. 


'Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel Toplantıları'nın ilki Van'da gerçekleşti

'Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel Toplantıları'nın ilki Van'da gerçekleşti

'Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel Toplantıları'nın ilki Van'da gerçekleşti

'Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel Toplantıları'nın ilki Van'da gerçekleşti

'Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel Toplantıları'nın ilki Van'da gerçekleşti

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.