Kalp sağlığının korunması için neler yapılmalı?

Dünyada en fazla ölümlerin yaşandığı hastalığın kap ve damar hastalıkları olduğuna dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürkan İmre; sağlıklı beslenme, hareketli yaşam ve sigaradan uzak durmanın kalp sağlığını koruduğunu söyledi.

Son zamanlarda kalp hastalıkları şikayetlerinin artması ve 30 yaşın altında olan insanlarda da görülmesi sebebiyle uzmanlar uyarılarda bulunuyor.

Kalp ve damar hastalıklarının bütün dünyada en sık ölüm nedenlerinin başında geldiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürkan İmre, bu sayının trafik kazalarından ve hatta kanserlerden daha çok olduğunu dile getirdi.


Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürkan İmre

Ülkemizde de en çok ölümün kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümler olduğunu ifade eden İmre, şunları söyledi:

Özellikle ailemizde erken yaşta kalp krizi geçiren birileri varsa özellikle 30 yaş ve üstünde olanların yılda bir kardiyoloji uzmanına görünüp kan tetkiklerimizi, EKO, kardio grafiğimizi ve gerekirse efor testimizi yaptırmamız gerekiyor. Bunlardan önce de kalp hastalıklarına yakalanmamak için düzenli beslenmemiz, spor yapmamız gerekiyor ve sedanter (hareketsiz, düzensiz) yaşam tarzından uzak durmamız lazım. Sigaralı ortamdan uzak durmamız lazım. Diyabet ve hipertansiyonumuz varsa onlara da sıkı bir şekilde takip gerekiyor. Onlara da doktor kontrolünde takip öneriyoruz.
"Yüksek rakım kalp için riskli"


Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Sarıkaya

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, Doğu Anadolu Bölgesi ve özellikle Van’ın rakımı en yüksek olan yaşam alanları olduğunu belirterek, ülkemizde ilçe olarak en yüksek rakımın Van’ın Başkale ilçesinde olduğunu söyledi.

Yüksek rakımın kalp açısından getirdiği bazı risklerin olduğuna dikkat çeken Sarıkaya, "Özellikle oksijen oranının düşük olmasından dolayı kandaki eritrosit (kan hücresi) fazla oluyor. Bunun getirdiği riskler var. Özellikle akciğer tansiyonunun sebeplerinden bir tanesi de yüksek rakımdır. KOAH hastaları ile ilgili etkilenmeler oluyor. Ancak yüksek rakımın kalp krizi ve kalp yetmezliği ile ilgili direk bir ilişkisi bilinmiyor. Öyle bir tanımlama yok." dedi.(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.