Kan bağışı ile ilgili ciddi düşüşler nedeniyle "kan bağışı" çağrısı yapıldı

Kan bağışı ile ilgili ciddi düşüşler nedeniyle "kan bağışı" çağrısı yapıldı

Hastaların mağdur olmaması için 24 saat çalışarak kanları temin ettiklerini belirten Kızılay Malatya Şubesi Başkanı Ramazan Soylu, Covid-19 virüsünün kan vermekle bulaşmadığını aksine bağışıklık sisteminin arttığına dikkat çekti.

Kızılay Malatya Şubesi Başkanı Ramazan Soylu, kan bağışının önemi, bölgedeki ve ildeki kan bağışı ihtiyacı, kan vermenin Covid-19 virüsünü tetikleyip tetiklemediğini ve kök hücre bağışı ile İLKHA muhabirine açıklamada bulundu.

Kan bağışı ile ilgili son günlerde ciddi manada düşüşlerin olduğuna dikkat çeken Soylu, “Taze kan temininde sıkıntılar yaşıyoruz. Hepinizin malumu biz Malatya olarak Güneybatı Anadolu Bölge Kan Merkeziyiz. Bu kan merkezine Malatya, Elazığ, Adıyaman ve Tunceli bağlı. Bu illerimizde bulunan 31 hastaneye kan ve kan ürünlerinin teminini yapıyoruz.” dedi.

Kan vererek kendi sağlığımızı da korumuş oluyoruz”

Hastaların mağdur olmaması için 24 saat çalışarak kanları temin ettiklerini kaydeden Soylu, “Burada en büyük sıkıntımız özellikle salgın döneminde vatandaşlarımız Covid-19’un kan ile bulaşacağını, kan verdiğinde ciddi manada sıkıntı yaşayacaklarını düşündüler. Biz bunları defaten izah ettik, anlattık. Vatandaşlarımız şunu iyi bilsinler ki, Covid-19 kanla bulaşmıyor. Çünkü Covid-19 kanla bulaşan bir hastalık değil. Hiçbir zaman bağışıklık sistemini azaltmıyor aksine kan verildiğinde bağışıklık sistemi yükseliyor. Kan vererek hem kendi sağlıklarını korumuş oluyorlar hem de kan ihtiyacı olan 3 vatandaşımıza 3 can bağışlamış oluyorlar.” diye dikkat çekti.

“Kan acil ihtiyaç değil sürekli bir ihtiyaçtır”

Bölge olarak aylık yaklaşık 10 bin ünite kana ihtiyaçlarının olduğunu ve Malatya'da yaklaşık olarak ayda 6 bin 450 ünite kan temin edilmesi gerektiğine vurgu yapan Soylu, şöyle devam etti:

“Bu konuda Malatya'daki hastalarımıza rahatlıkla ulaşabilelim. Özellikle basınımızın duyarlı oluşu bugüne kadar hiçbir bölgemizde kan sıkıntı yaşamadık. Burada basınımızın bu işe duyarlı olması çok önemli. Bilindiği üzere kan acil ihtiyaç değil sürekli bir ihtiyaçtır. Yani bugün binlerce kal alırsın, yarın kan vermezsen sıkıntı yaşarsın. Vatandaşlarımız özellikle kanını verirken buna dikkat etsinler. Erkekler 3 ayda bir kadınlar ise 4 ayda bir kan verebilirler. Bu hem kendi sağlıkları açısından hem de hastalarımız açısından gerekiyor.”

“Vatandaşlarımız kan vermeye gittiklerinde kök hücre için de kan versinler”

Soylu, “Burada özellikle kan bağışını alırken kök hücre olayı var. Bilindiği üzere Kızılay ve Sağlık Bakanlığı kendi arasında yapmış olduğu anlaşma gereği Kök Hücre Bankası kurulmuş ve Kızılay tarafından burada kök hücre kan alınıyor. Dolayısıyla kan vermeye giderken 3 ünite de kan vererek buradaki özellikle lösemili hastalarımızın ve çocuklarımıza hayat ve umut oluyorlar. Özellikle burada vatandaşlarımız gittiklerinde kök hücre içinde kanını versinler. Bu seneki sloganımız ‘Belki de Sensin’ sloganını işliyoruz. Çünkü verdiği bir kök hücre tutarsa bir çocuğumuzu kurtarmış oluyoruz.” diye kaydetti.

“Kan bağışıyla ilgili 3 ayda bir yapılan etkinliklerin devamını istiyoruz”

Kan bağışı etkinlikleri ile ilgili siyasi parti temsilcilerine, STK ve kamu kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunan Soylu, “Malatya’da biz bunu çok iyi başardık. Çünkü Malatya gerçekten bu konuda çok duyarlı. Ne zaman sıkıntıya düşersek, çağrı yaptığımızda o gün kanla ilgili ciddi manada bağışlarda artmalar oluyor. Onun için özellikle böyle 3 ayda bir yapılan etkinliklerin devamını istiyoruz. Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları siyasi partiler 3 aylık periyodik olarak bu etkinlikleri devam ederse hiçbir bir şekilde kan ile ilgili bir sıkıntımız kalmaz. Bugüne kadar bu konuda da hiçbir sıkıntı yaşamadık.” dedi.


Kan bağışı ile ilgili ciddi düşüşler nedeniyle "kan bağışı" çağrısı yapıldı

Kan bağışı ile ilgili ciddi düşüşler nedeniyle "kan bağışı" çağrısı yapıldı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.