Kan stokları kritik seviyenin altında!

Kan stokları kritik seviyenin altında!

Kan stoklarının tükenmek üzere olduğunu belirten Batman Kızılay Kan Merkezi Müdürü Doktor Hakkı İpek, tüm halkı kan bağışı yapmaya davet ederek, iftardan sonra da kan bağışının alındığını söyledi.

Batman Kızılay Kan Merkezi olarak hastaların kan ihtiyacını karşılamak için hizmet verdiklerini belirten İpek, salgın döneminin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de toplumun tüm kesimlerini ciddi anlamda olumsuz etkilediğini belirtti.

Kan bağış sayısında ciddi bir düşüşün yaşandığına dikkat çeken İpek, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi Batman’da da pandemi sürecinin olumsuz etkilerine rağmen çalışmalarımıza ara vermeden, eskisinden daha fazla çalışarak hastalarımızın kan ve kan ürünleri ihtiyacını karşılamaya çalıştık, karşılamaya devam ediyoruz. Ancak; vatandaşlarımızın kan bağışından uzak durmaları, kan bağış sayılarının ciddi anlamda düşmesi, stoklarımızın kritik seviyenin altına gelmesine neden olmaktadır. Bunun sonucu olarak sürekli kan ihtiyacı olan talesemi, lösemi, kanser, diyaliz ve acil ameliyat edilmesi gereken hastalarımız ciddi problemler yaşamaktadırlar.” dedi.

“Sokağa çıkma yasaklarının olduğu günlerde sayı 6-7 ünitelere düşmektedir”

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde kan bağışının minimum seviyeye düştüğünü dile getiren İpek, şunları söyledi:

“Pandemi süreci ile birlikte yaşadığımız problemler Ramazan ayının da gelmesiyle artarak devam etmektedir. Batman’daki tüm hastanelere günlük 60-70 ünite kan gönderilmesi gerekirken her yıl Ramazan ayı içerisinde günde sadece 10-15 ünite kan bağışı yapılmaktadır. Sokağa çıkma yasaklarının olduğu günlerde bu sayı 6-7 ünitelere düşmektedir.”

“Yasaktan muaf sayılacaklar”

Salgın sürecinde uygulanan sokağa çıkma yasaklarının kan bağışını kapsamadığını vurgulayan İpek, “Kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımız hiçbir cezai işleme tabi tutulmadan çok rahat bir şekilde kan bağışında bulunabilirler. Yapmaları gereken tek şey www.kanver.org üzerinden randevu almak. Randevu aldıkları takdirde cep telefonlarına gelen SMS ile yasaktan muaf sayılacaklardır.” ifadelerini kullandı.

“Haydi, hayat kurtarmaya”

Batman halkını hayat kurtarmaya davet eden İpek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ramazan ayı boyunca her gün iftardan sonra Atatürk Parkı önünde bulunan kan bağışı aracımız ile hizmet vermekteyiz. 18-60 yaş arasında, 50 kilo üstünde ve ciddi kronik hastalıkları bulunmayan tüm vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz. Hayat devam ettikçe kan ihtiyacı da devam etmektedir. Haydi, Batman hayat kurtarmaya.”


Kan stokları kritik seviyenin altında!

Kan stokları kritik seviyenin altında!

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler