Kanada Huawei yetkilisini ABD'ye teslim etmeye karar verdi

Kanada Huawei yetkilisini ABD'ye teslim etmeye karar verdi

Kanada, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla tutukladığı Huawei şirketinin CFO'su Meng'i, ABD'ye teslim etmeye karar verdi.

Huawei’nin sahibi Ren Zhengfei’nin kızı ve şirketin CFO'su Meng, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık’ta Kanada'nın Vancouver kentinde tutuklanmıştı.

Kanada, ülkede tutuklu bulunan Meng Wanzhou’nun ABD'ye gönderilmesine karar verdi. Kanada Adalet Bakanlığı, ABD’ye iade tarihinin belirlenmesi amacıyla Meng Wanzhou’nun 6 Mart’ta Vancouver’da mahkemeye çıkarılacağını açıkladı. Kararda, Meng’in iadesi için yeterli kanıt bulunduğu bildirildi.

Huawei şirketinin kurucusu Ren Zhengfei’nin kızı olan Meng, Vancouver’da uçak değiştirirken, ABD’nin talebiyle Kanadalı yetkililerce tutuklanmıştı. Washington Meng’in ABD’nin İran’a yaptırımlarını delmek için çalıştığını savunuyor.

Meng Wanzhou’nun tutuklanması, Kanada’yla Çin arasındaki ilişkileri etkilemiş durumda. Çin de yakın bir zaman önce iki Kanada vatandaşını ulusal güvenlik gerekçesiyle tutukladı. Uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giyen bir Kanada vatandaşını da idama mahkûm etti.

Halen Kanada’da ev hapsinde tutulan Meng Wanzhou’nun ABD’ye iadesi aylar, hatta yıllar sürebilir. Çünkü Kanada hukuk sistemi çok aşamalı bir temyiz sürecine sahip.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.