Kanunun verdiği yetkileri kullanamıyoruz

Kanunun verdiği yetkileri kullanamıyoruz

Doğu Anadolu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Abdullah Butako, kanunların kendilerine verdiği yetkileri kullanamadıklarını söyledi.

31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerine yaklaştığımız bu günlerde gündemin en sıcak konusu olan muhtarlık seçimi ve yetkilileri… Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğu Anadolu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Abdullah Butako, "Kanunun verdiği yetkileri bile şu an bize kimse kullandırmıyor." dedi.           

Doğu Anadolu Muhtarlar Federasyonu Başkanı olan ve aynı zamanda 25 yıl muhtarlık yapan Abdullah Butaku, seçimin sıcak gündemi olan muhtarların yetkileri ve görev sırasında yaşadıkları zorlukları hakkında konuştu.

Butaku, "Bize bir mühür vermişler, o mühür haricinde hiçbir şey yok. Mühürlen de bize deniliyor ki, 'Muhtarım yetki sende.' Şimdi muhtarların görevlerinden ne kalmış biliyor musun?  Şu an bizde bir tek tebligat kanunu kalmış.  Tebligat kanununda postacı, vatandaşın kapısına gidiyor, orada vatandaşı bulamadı mı tebligatı getirip bize veriyor. Elimizde kalan tek evrak tebligattır. Yani onun dışında muhtarın hiçbir şekilde kanunlarla belirlenen bir görevi kalmamış." dedi.        

"Muhtarların seçim kanununda değişiklik yapılması lazım"

Muhtarların devlet ile vatandaş arasında köprü olduğu sözü söylendiğini dile getiren Butaku, "Ama şimdi köprünün de temelleri çürük. Eğer bu köprü çökerse ki şu an çökmüş, öyle görüyorum. Vatandaşın devlete, devletin de vatandaşa kavuşabilmeleri için paçaların sıvanması lazım. Çünkü köprü ortadan kalkmış,  köprü sadece menfaat köprüsüne dönmüştür. Bizim yıllardır savunduğumuz muhtarların seçim kanunlarında değişiklik yapılıp, aday usulünün belirlenmesi ile birlikte yine muhtarlara gerçekten kanunların verdiği bir yetkiyi kullandırtmaları lazım." ifadelerini kullandı.

"Resmi kurumlar siyasi anlayışa göre hizmet veriyor"

Butako, sözlerine şöyle devam etti:

"Ben şu an kurumlara gidiyorum, hizmet istiyorum. Adam İşine gelirse o hizmeti yapar ya da siyasi fikrime bakar. Ben, muhtar olarak o adama yakınsam bir gün önce yapar, siyasi fikir olarak o adama uzaksam 2 gün sonra yapar. Vatandaş da her şeyi muhtardan biliyor. Bugün vatandaş diyor ki, 'Sen muhtarsın, istediğini yapabilirsin.' İnanın ki öyle her kapı muhtara sonuna kadar açık değildir. Söylem de öyle. Cumhurbaşkanımız, külliyedeki toplantısın da dedi ki, 'Tüm valiler ve kaymakamlar muhtarlıkların emrindedir.' Emrindedir derken, Cumhurbaşkanımızın kastı şu: 'Kapıları size açık olacak, gideceksiniz derdinizi anlatacaksınız.' burada böyle bir anlam çıkıyor."

"Kamu kurumlarında çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz"

"Hakikaten bütün kapılar bize sonuna kadar açık değildir." diyen Butako, "Gittiğimiz kamu kurumlarında, gittiğimiz yerlerde çok ciddi sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Biz, bunları zaman zaman kendi aramızdaki toplantılarda dile getiriyoruz. Vatandaşa da anlatıyoruz. İşte biz bu işi yapamadık, vatandaşlar diyor ki, 'Sen muhtarsın niye yapamadın.' Yani, 'Yapamadım.' dediğim zaman bir daha da vatandaşa hesap veriyorum. Hakikaten zor bir görev yapıyoruz." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.