Kavurucu sıcaklar altında domates hasadı

Kavurucu sıcaklar altında domates hasadı

Termometrelerin bazen 40-45 dereceyi gösterdiği Batman'da çiftçiler, kavurucu sıcaklar altında domates hasadı yapıyorlar.

Batman’ın Balpınar (Grêsira) beldesinde tarım ile geçimlerini sağlayan çiftçiler, sebze ekimiyle beraber ilk kez ektikleri alegria patatesinin hasadını yaptı.

Batman’ın Balpınar (Grêsira) beldesinde tarım ile geçimlerini sağlayan çiftçiler, yerli domatesin hasadını 45 dereceye varan kavurucu sıcaklar altında yapıyor. Batman’ın sebze ve meyve halinin yazlık sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan çiftçiler, domates veriminin az fiyatlarının da yetersiz olduğunu söylediler.

Çiftçiler, yıl boyunca tarlalarına ektikleri yerli kabak, domates, patlıcan, biber, salatalık, karnabahar, lahana gibi ürünlerin hasadını yapıyor. Çiftçiler, bu yıl hem hasattan hem de domates fiyatından memnun değil.

Yaklaşık 45 derece sıcaklık altında çalışmak zorunda kalan çiftçiler, sıcaklardan korunmak için sabahın erken ve serin saatlerinden başlayarak günün en sıcak olduğu öğle vaktine kadar çalışıyor. Sıcakların etkisini artırması nedeniyle çalışmaya bir müddet ara veren çiftçiler, dinlendikten sonra kavurucu sıcaklar altında çalışmaya devam ediyor.

“Mart ayından beri domates hasadı yapıyoruz”

Aslen Batman’ın Gercüş (Gercews) ilçesine bağlı Ulaş (Zêlîyê) köyünden olan Şırnak’ın Silopi ilçesinde ikamet ettiğini belirten çiftçilerden Gülsüm Güneş, “Domates hasadı için babamlara yardıma gelmişim. Mart ayından beri domates hasadı yapıyoruz. Uğraş ve emeğimize göre çok ucuza satılıyor. Kavurucu sıcaklıklar altında topladığımız domatesin kasasını 5 lira en fazla 7 liradan satabiliyoruz. Kilosu 30 kuruşa denk geliyor. Emeğimiz boşa gitmesin istiyoruz.” dedi.

“Hastalıklara ilaçlar fayda vermiyor”

Kurdukları seranın oluşan hortum nedeniyle bozulduğunu ve serada büyük zarar ettiklerini aktaran Güneş, “Bu yıl neredeyse tüm köylünün ürünleri bereketsizdi. Domateslerin veriminden memnun değiliz. Domateslerimize musallat olan hastalıklar için Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden ilaç istiyoruz, ancak tavsiye ettikleri ilaçlar fayda vermiyor. Yeşil bir kurtçuk türü domateslerimize musallat olmuş, domatesleri kurutuyor. Yarısından fazlasını çöpe atıyoruz. Yetkililerden bir çare bulmalarını istiyoruz. Bu kadar uğraş sonrası hale gönderdiğimiz domatesler 30 kuruş en fazla 50 kuruşa satılıyor. Aynı domates marketlerde 2-3 liradan satılıyor.” ifadelerini kullandı.

Batman’ın aşırı sıcaklarından korunmak için suni tedbirler aldıklarını dile getiren çiftçilerden Mehmet Şirin Güneş, ancak bazen öğle sıcaklığında bile tarlada çalışmak zorunda kaldıklarını aktardı.

“Çoğu çiftçi aldıkları fide parasını bile kazanamadı”

Balpınar’ın Segırka Mahallesinde çiftçilik yaparak geçimini sağladığını söyleyen Güneş, “Bizler tarlamızda domates patlıcan gibi ürünlerle beraber seracılık da yapıyoruz. Serada bu sene verim yoktu, olan da para etmedi. Çoğu çiftçi aldıkları fide parasını bile kazanmadı. Domates hasadına iki aydan bu yana başladık, şu anda son hasatları yapıyoruz. En büyük sıkıntımız üründe verim azlığıdır. Elde ettiğimiz ürünler de para etmiyor. Hale götürüyoruz, bazen satamadan geri getirmek zorunda kalıyoruz. Çiftçi şu anda büyük sıkıntı içerisindedir. Bu sene çoğu kişi elde ettikleri ürünlerle harcadıkları paraları bile kazanamadı.” şeklinde konuştu.

“40-45 derece hava sıcaklığı altında çalışıyoruz”

Kavurucu sıcaklıklar altında çalışmanın işlerini daha da zorlaştırdığını aktaran Güneş, “Hava sıcaklığı şu anda 40-45 derece civarında, ama bu işi yapmak zorundayız. Yapabileceğimiz tek iş şu anda budur. Bu işte de herhangi bir fayda görmediğimizden ne yapacağımızı bilemiyoruz. Keşke bu işte istediğimiz kazancı alabilseydik. Kazanmadığımız için çok büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Sorunlarımızın giderilmesi için yetkililerden yardım bekliyoruz.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.