Kaya: Kişinin yaratıcısı ile bağı ne kadar güçlüyse yaşam kalitesi de o kadar güçlüdür

Kaya: Kişinin yaratıcısı ile bağı ne kadar güçlüyse yaşam kalitesi de o kadar güçlüdür

İnsan yaşamındaki en önemli stres kaynaklarından biri de kişilerarası ilişkilerden kaynaklanan sorunlardır. Psikolojik Danışman Fatma Kaya, kişinin yaratıcısıyla, ailesiyle, kendiyle olan bağı ne kadar güçlüyse hayat ve yaşam kalitesinin de o kadar güçlü

İnsan yaşamındaki en önemli stres kaynaklarından biri de kişilerarası ilişkilerde yaşanan çatışmalardır.

Aile üyeleriyle, arkadaşlarla öğretmenlerle, işverenlerle, çalışma arkadaşlarıyla vb. yaşanan iletişim problemleri zaman içerisinde çıkmaza girerek ciddi sıkıntılara yol açabilir.

İnsan sosyal bir varlıktır, çevresiyle doyumlu temaslar kurmadan mutlu bir hayat yaşayamaz.

Kişilerarası ilişki ve bağ kurma konusunda İLKHA muhabirine konuşan Psikolojik Danışman Fatma Kaya, hayatta her şeyin ilişkisel olduğunu, Kişinin kendiyle olan ilişkisinin ve diğerleriyle olan ilişkisinin sağlıklı olmadığı takdirde yalnızlaşabileceğini söyledi.


"Tek başına beklemek kişiyi daha da agresifleştirebilir ve kaygı düzenini yükseltebiliyor"

Kişinin yaşamında bazı belirsizlikler olabildiğini söyleyen Kaya, "Bu belirsizliği ortadan kaldırmak adına destek almak oldukça önemlidir. Bu noktada sabır göstermesi gerekiyor. Bir yandan tek başına beklemek yerine bir yandan bir sonuç almayı beklemek aynı zamanda kendi rutinleri devam ettirmesi önemlidir. Tek başına beklemek kişiyi daha da agresifleştirebilir ve kaygı düzenini yükseltebiliyor." dedi.

"Hayatımızda her şey ilişkiseldir"

Kişilerarası ilişkinin oldukça önemli olduğunu belirten Kaya, "Hayatımızda her şey ilişkiseldir. Kişinin kendinden olan ilişkisi, bir diğerleriyle olan ilişkisi sağlıklı olmadığı takdirde kişi yalnızlaşabiliyor. Kendi baş başa kalabiliyor. Yalnızlık tek başına hayatı kolaylaştırıcı yönde değil, aksine zorlaştırıcı yönde sonuçlar doğrayabiliyor." diye belirtti.

"Kişilerarası ilişkiler önemlidir"

Kaya, "Bağ kurmak, kişinin kendisiyle bağ kurması sevmesi, sayması ve değer vermesi veya bir başkası tarafından sevilmek değer görmek, kabul etmek ve takdir görmek inşaların temel ihtiyaçları arasındadır. Bunlardan bazılarını karşılanmadığı takdirde kişide yetersizlik duygusu ilgisizlik duygusu ve değersizlik duygusu ortaya çıkabiliyor. Bunlarda beraberinde birçok psikolojik bozuklukları getirebiliyor. Kişiler arası ilişkiler önemlidir. Aynı zamanda bağ kurmak da önemlidir. Kişinin yaratıcısıyla olan bağı, ailesiyle olan bağı, eşi, arkadaşı ve kendiyle olan bağı ne kadar güçlüyse kişinin hayat ve yaşam kalitesi o kadar güçlü olur." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.