Kaya tuzu köylülerin geçim kaynağı oldu

Kaya tuzu köylülerin geçim kaynağı oldu

Batman’ın Kozluk ilçesinde köylüler, uzun yıllardan beri geçimlerini ürettikleri kaya tuzundan sağlıyorlar.

Zengin tuz yataklarına sahip Batman’ın Kozluk (Hezo) ilçesine bağlı Derince, Çayhan ve Tuzlagözü köyü sakinleri, kaya tuzu kuyularından çektikleri sudan elde ettikleri tuzu satarak geçimlerini sağlıyorlar.

Derinliği yaklaşık 15 metreyi bulan kaya tuzu kuyularına tatlı su ekledikten bir hafta sonra suyu dinlenme havuzlarına akıtarak tuz elden köylüler, daha sonra elde ettikleri tuzu çuvallara doldurarak yol üstünde satıyor veya çevre illere ihraç ediyor.

Yaklaşık 500 su havuzunun bulunduğu Derince (Kurere) köyündeki vatandaşlar da uzun yıllardır bu işi meslek haline getirmişler.

Tuz kuyularının kendileri için Allah’tan gelen büyük bir nimet olduğunu belirten köylüler, geçim kaynaklarının bu tuz kuyuları olduğunu ve yıl boyu bu işi yaptıklarını dile getirdiler.

Ferman Atmaca: “Bu tuz 2 çeşit çıkıyor. Birisi kayadan diğeri normal kuyu suyundan. Allah (Cella Celaluhu) bize bahşetmiş biz de yararlanıyoruz. Suyu bu tuz havuzlarına bırakıyoruz. Bıraktıktan sonra bir hafta içinde güneş vurdukça tuz haline geliyor. Ondan sonra bizler de bunları satıyoruz.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler