Kaymakam Safitürk Davası’nda 3 tahliye kararı çıktı

Kaymakam Safitürk Davası’nda 3 tahliye kararı çıktı

​Mardin’de görülen Kaymakamı Safitürk Davası’nın 4’üncü duruşması sona ererken, tutuklu 3 sanığın tahliyesine karar verildi.

İçişleri Bakanlığınca Derik Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün 10 Kasım 2016 tarihinde el yapımı patlayıcıyla düzenlenen saldırıda katledilmesine ilişkin açılan davanın 4'üncü duruşması sona erdi. Mardin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 15 sanık yargılanırken, mahkemeye heyeti 3 sanığın tahliyesine karar verildi.

Duruşmada; tutuksuz sanıklar Abdülkadir Deniz, Saime Ateş Mesutoğlu ile tutuklu Devran Aslan hazır bulunurken, başka illerdeki cezaevlerinde tutuklu olan sanıklar Tahsin Erdaş, Şerif Mesutoğlu, Mehmet Deniz, Nursel Eser, Ahmet Deniz, Fikret Bağı, Fikret Deniz, Vedat Erol, Zinet Erdaş ve Zuhal Dalçin ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katıldı.

Mahkemede hazır bulunan tanıklardan Kaymakam Safitürk'ün yakın koruması polis memuru Mehmet Karaman, Derik Mal Müdürü Vekili Beşir Ulusoy’un ifadelerine başvuruldu.

Kaymakam Safitürk ile birlikte Ankara'ya gittiklerini, döndüklerinde ise 10 Kasım törenine katıldıklarını belirten Karaman, önce öğretmenevine daha sonra da makama geçtiklerini söyledi. Sekreterlik odasındayken patlama sesinin geldiğini ve hemen makam odasına girdiğini aktaran Karaman, “Kaymakama Bey'e seslendim, elini tutarak 'iyi olacaksınız' dedim. Nefes aldığını hissettim. Yardım için bağırdım. Daha sonra karşı odadan telsiz ve hücum yeleğimi aldım, telsizden anons yaptım. Kaymakam Bey'i ambulansa bindirdik. Kızıltepe İlçe Devlet Hastanesine götürdük.” dedi.

Tanık Beşir Ulusoy da 10 Kasım töreninin ardından kaymakamlık binasına girdiklerini, makama giderken patlamanın meydana geldiğini ifade ederek, patlamadan sonra hemen içeri girdiklerini ve yaralı kaymakama müdahale ettiklerini anlattı.

Tanık beyanlarının ardından mahkemede savunmalarını yapan tutuklu sanıklardan Tahsin Erdaş, Fikret Bağı, Devran Aslan, Vedat Erol, Zuhal Dalçin, Nursel Eser, Zinet Erdaş, Mehmet Deniz, Ahmet Deniz, Fikret Deniz suçlamaları reddederek, tahliyelerini istediler.

Tutuksuz sanıklar Abdülkadir Deniz ve Saime Ateş Mesutoğlu da olayla ilgilerinin ve bilgilerinin bulunmadığını ileri sürdüler.

Mahkeme heyeti, verdiği kısa aranın ardından tutuklu sanıklardan Zuhal Dalçin, Nursel Eser ve Zinet Erdaş'ın tahliyesine, tutuksuz sanık Abdülkadir Deniz hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasına karar verdi.

Mahkemeye heyeti ayrıca, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına ve diğer taleplerin reddine karar vererek, duruşmayı 20 Kasım'a erteledi.

Duruşmayı, Kaymakam’ın babası Asım Safitürk, ablası Ayşe Türkhan, ağabeyi Ali Haydar Safitürk ile Mardin Valisi Mustafa Yaman, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kenan Topçu, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Derik Kaymakamı Hakan Kafkas, Trabzon-Mardin Kardeşlik Projesi Koordinatörü Ahmet Külekçi de izledi.

İddianamede, Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'e düzenlenen saldırıyla ilgili 15 şüpheli hakkında 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 54 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede yer alan "önemli tespitler" kısmında şunlar kaydedildi: "Olay yerinde yapılan incelemelerde Safitürk'ün makamının karşısında bulunan tuvalet giderinde 10 santimetre altta ışığı yanar vaziyette dışarıdan çok düğmeli olduğu görülen kumanda (verici) olduğu değerlendirilen antenli cihaz bulunmuştur. Güvenlik kameraları görüntülerinde yapılan incelemede binanın arka kısmını çeken kameranın güncel saatten 4 dakika kadar geri olduğu tespit edilmiştir. Makam odasının bulunduğu katın tuvaletinden patlamadan yaklaşık 10 saniye sonra bir çift eldivenin atıldığı görülmüştür. Suikast eylemini gerçekleştiren kişi veya kişilerin saldırının hemen sonrasında tuvaletin camından attıkları eldivenler incelenmek üzere Adli Tıp Kurumuna gönderilmiştir."

Saldırıda, asıl üst kontrol görevini zabıta görevlisi Vedat Erol'un yaptığı ifade edilen iddianamede, saldırıya ilişkin şüphelilerin birbirini psikolojik olarak motive ettiği vurgulandı.

İLKHA



Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.