Kaymakamdan mezarların taşındığı iddia edilen mahallede inceleme

Kaymakamdan mezarların taşındığı iddia edilen mahallede inceleme

Diyarbakır Çınar Kaymakamı; mezarlıkların, iş yapan bir çimento firmasına ait iş makinaları tarafından tahrip edildiği ve kazıldığı yönünde bazı basın yayın organlarında yer alan haberler üzerine bölgede incelemelerde bulundu.

Diyarbakır Çınar Kaymakamı, ilçeye bağlı Görece Mahallesi bölgesinde mezarlıkların, iş yapan bir çimento firmasına ait iş makinaları tarafından tahrip edildiği ve kazıldığı yönünde bazı basın yayın organlarında yer alan haberler üzerine iddia edilen bölgede incelemelerde bulundu.

Kaymakam Selami Kaya, beraberindeki heyet ile mezarlıların tahrip edildiği iddia edilen alanı inceleyerek, şirket yetkililerinden bilgi aldı.

Kaymakam Kaya, kazı yapılan alana yakın birkaç yerde mezarlık olduğu, bahsi geçen kazı alanı ile tahrip edildiği iddia edilen mezarlıklar arasında büyük bir mesafe olduğunu belirtti.

"İddialar doğru değil"

İddiaların doğru olmadığını söyleyen Kaya, "Şu an burada arkamızda köyün bir mezarlığı burada ve burada hiçbir tahribatın olmadığı, mezarlıklara, mezarlara hiçbir şekilde bir zarar verilmediğini kendimiz tespit etmiş bulunmaktayız. Köylülerin iddia ettiği gibi buradaki kabirlere bir zarar vermek sureti ile ölülerine saygısızlık yapıldığı konusu doğru değildir. Burada, bu maden ocağında çalışan iş makineleri yaklaşık 600-700 metre ilerde, şu tarafta çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu tarafa doğru gelmeleri de mümkün değildir, bunun zaten bir sınırı var onların çalışma alanı belli, mezarlığa doğru gelmeleri söz konusu değildir." ifadelerini kullandı.

Kaya, "Burada diğer ilgili birimler ile de beraber yerinde yapmış olduğumuz tespitte herhangi bir şekilde mezarlıklara bir tahribat verilmediği ortada. Yani iddialar asılsızdır. Şöyle tabi, bunu köylülerimiz ile de konuştuk, mezarlıklarımızın etrafını mutlaka çevirmemiz lazım, sınırımızın da belli olması lazım. Yani çalışma alanının mutlaka tel örgü ile başka bir suretle mutlaka belli olması lazım. Bunun belirlemesini yapacağız." dedi.

Zarar gördüğü iddia edilen alan ile ilgili soruya ise Kaya, "Yok, herhangi bir tahribat verilmemiş. Bazen köylülerimize soruyoruz, yani burada mezarlık yok, ne diyorsunuz? Yav işte 200 sene önce falan vardı. Tekrar sorduğumuzda bunun da olmadığını söylüyorlar. Orada kaldı ki o hani mezar 200 sene önce mezarlarının olduğu söylenen yerde de herhangi bir çalışma yapılmamış, herhangi bir iş makinası oraya girmemiş. Dolayısıyla bu iddialar doğru değil, bunun tespitini burada yapmış olduk. Maden ocağında çalışan firmanın bütün ruhsatları ve yasal belgeleri tamdır, herhangi bir şekilde kanunsuz iş yapılmamaktadır. Ve burada köylüleri iddia ettiği gibi mezarlarına, mezarlıklarına bir zarar da verilmemektedir. Biz bu konunun hassasiyetle üzerindeyiz, her hangi bir şekilde kabirlere zarar verilmesine asla müsaade etmeyiz elbette. Fakat bu iddia doğru değildir, maalesef kasıtlıdır, maksatlı bir kurgudur, diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"Bu ocağı kapatsınlar"

Ocağın kapatılmasını isteyen Görece (Daré) Mahalle Muhtarı Mehmet Nuri Özpınar, "Valime, kaymakam beye, üstüme rica ediyorum, bu ocağı kapatsınlar. Ocak kapanmazsa vallahi cinayet yaşanır. Ya yarın ya bir hafta sonra. Herhangi bir mezarda şimdiye kadar bir zarar yok. Yalnız ocağın genişlemesini istemiyoruz bundan sonra. Arsalarımıza giriyorlar, otlaklarımıza zarar geliyor, bunu kabul etmiyoruz. Hayvanımız var, çoluk çocuğumuz var, biz de günahız. Rica ediyoruz, mümkünse bu ocağı kapatsınlar." dedi.

Hayvancılık yaptıklarını belirten Mahalle sakini Sabah Özpınar, ocağı istemediklerini ifade ederek şunları söyledi: "Şimdi burada bir kum ocağı açılmış, bu ocağın ruhsatı 2 bin dönüm arazi alanını kapsıyor. Sayın kaymakamımız şu an buradadır. Biz bundan tedirginiz, istemiyoruz. Hayvancılık yapıyoruz, hayvan bölgesidir, artı güzel bir doğaya sahiptir. Biz bunu istemiyoruz, buna karşıyız. Köy tedirgindir, hem arazimize hem de yola zarar veriyor." 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler