Keşmir’de 13 bin gencin akıbeti bilinmiyor

Keşmir’de 13 bin gencin akıbeti bilinmiyor

Cammu Keşmir'de yapılan araştırmaya göre bölgenin özel statüsünün kaldırıldığı 5 Ağustos'tan bu güne 13 bin genç erkekten haber alınamadığı ortaya çıktı.

Hindistan Müslüman Kadınlar Forumu (MWF), Ulusal Hint Kadınları Federasyonu (NFIW) ve İlerici Kadınlar Örgütü (PMS) tarafından 17-21 Eylül'de Cammu Keşmir'de yapılan saha araştırması sonucunda hazırlanan “Gerçeği Bulma Raporu”, üç örgütün temsilcilerinin katılımıyla yapılan basın toplantısında kamuoyuna açıklandı.

Raporla ilgili açıklamalarda bulunan MWF Başkanı Syeda Hameed, “Cammu Keşmir’de yaşam şartları her alanda insani olmaktan çok uzak.” ifadelerini kullandı.

Yaptıkları araştırma çerçevesinde yakınları kaybolan ailelerle görüştüklerini söyleyen Hameed, “Keşmir'de 5 Ağustos'tan bu yana yaklaşık 13 bin genç erkek kayboldu. Konuştuğumuz insanlar Hint askerlerinin gençleri yakaladığını, aileleri çocukları kurtarmak isterse onlardan 20 bin ila 60 bin Hindistan rupisi (Bin 500 ila 5 bin lira) para istediklerini söyledi.” dedi.

Bazı ailelerin ise çocuklarını bir daha göremediğini belirten Hameed, “Hint askerlerinin Keşmirli gençlere olan nefreti yüzünden Keşmirliler kapı sertçe çalındığında kapıyı açmak için yaşlı birini yolluyor. O yaşlı, gençleri kurtarır diye bekliyorlar ancak Hint tokadı herkesin yüzüne iniyor.” söyledi.

Evlerde akşam namazının ardından ışıkların kapatıldığını anlatan Hameed, bu yasak ile sokağa çıkma yasağı delindiği takdirde askerlerin evlere baskın yaparak tüm erkekleri gözaltına aldığını söyledi.

“Gözaltı yaşı 10'a kadar düşmüş”

NFIW Genel Sekreteri Annie Raja, araştırma kapsamında bölge halkı dışında sağlık görevlileri ve güvenlik görevlileriyle de görüştüklerini bildirdi.

Bölgede genç kızların Hint askerlerinin tecavüzüne uğradığını anlatan Raja, “Cammu Keşmir'de gözaltına alınan erkeklerin yaşları 10 yaşına kadar inmiş. Görüştüğümüz anneler, gece yapılan baskınlarla çocuklarının gözaltına alındığını söylüyor. Anneler, evden oynamak için çıkan çocuklarını bile son kez görme korkusu yaşadıklarını anlatıyor.” ifadesini kullandı.

Sağlık alanında da bir trajedinin yaşandığına dikkati çeken Raja, “Sokağa çıkma yasağı ve toplu ulaşıma getirilen engellemeler yüzünden birçok hastaya zamanında müdahale edilemiyor. Hastalar zamanında hastanelere ulaşamıyor.” dedi.

Hindistan, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'inci maddesini 5 Ağustos'ta iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmış, Cammu Keşmir'i merkeze bağlı “Birlik Toprağı” statüsünde iki bölgeye ayırmıştı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler