Kilis halkı diken üstünde

Kilis halkı diken üstünde

Kilis'in karşısında bulunan Suriye'nin Halep kentine bağlı Azez İlçesi'nde 5 yıldır devam eden çatışmalar ile zaman zaman Suriye tarafından Kilis’e düşen roket mermileri ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanırken, bu durum vatandaşlarda tedirginliğe yol açıyor.

Kilis'te Suriye'den atılan roket mermilerinin düşmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısındaki artış Kilislilerin tedirginliğini arttırıyor. 5 yıldır diken üstünde olduklarını belirten vatandaşlar, korku içerisinde yaşadıklarını söylediler.

Suriye’nin Halep kentine bağlı Azez ilçesi tarafından Kilis’e düşen roket mermilerinin ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanması Kilis’te korkunun ve tedirginliğe sebep oluyor.

5 yıldır kan ağladıklarını ifade eden Kilisliler, acil eylem planlarının devreye sokulması gerektiğine işaret ederek, yetkililerin bir an önce Suriye tarafından Kilis’e düşen roket mermileri hakkında çözüm bulmalarını istiyor.

Suriye’de yaşanan gelişmelerden en çok zarar gören şehirlerden birinin Kilis olduğunu belirten halk, buna rağmen Suriye sınırında yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığını dile getiriyor.

Kilis’e düşen roket mermilerinden dolayı korkuya kapıldıklarını söyleyen Erdal Kesenlioğlu, “Tabi ki millete bir tedirginlik var. Suriye tarafından gelen roketlerin nereye düşeceği belirsiz, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Hepimiz Allah (c.c) emri altında Allah’a güveniyoruz.” diyerek bu durum karşısında psikolojik sorunlar yaşadıklarını belirtti.

“Sanki Kilis’ten vazgeçilmiş”

Kilis’te küçük bir yerde aktarlık yapan Mustafa Badem, “Kilis halkı ne yapacağını bilemiyor. Hükümet de bu konuda gelip bir açıklama yapmıyor. Toplum genelde bunu istiyor. Hükümet ve milletvekillerimizin gelip burada bizim sorunlarımızı dinlemelerini istiyoruz. Kilis’ten sanki vazgeçilmiş. Kilis haritadan silinmiş gibi bir hava var.” ifadelerini kullandı.

“Evin içinde bomba seslerinden yatamıyoruz”

İki gün önce Suriye tarafından atılan roket sonucu hayatını kaybeden Sıdıka Mavzer’in yakını olduğunu belirten Mehmet Şentiroğlu ise ‘Artık bu ölümler bitsin’ diyerek şunları söyledi:

“Hayatını kaybeden kadın, benim annemin amcasının kızı oluyor. Aileler çok tepkili. Artık bizim sesimizi duysunlar. Ne olur artık yetkililerden bir çözüm istiyoruz. Bu gün ona olan yarın bize olabilir. Evin içinde bomba seslerinden yatamıyoruz. Korku içerisindeyiz. Yetkililerin artık buna bir dur demesi gerekiyor. Bitsin artık bu ölümler.”

“Yaşanan gelişmelerden esnaf da olumsuz etkilendi”

Huzurlarının kalmadığını dile getiren esnaflar ise “Vatandaşlar olarak tedirginiz. Buraya yine roket attılar. İki tane kaybımız var. Artık korkuyoruz. Çok tedirginiz. Bu Suriye olayları başladığından bu yana huzurumuz yoktur. Daha önce böyle bir sorun yoktu. Milletimiz daha önce huzurluydu. Esnafın işleri çok iyiydi. Şu an esnaf olarak çok durgunuz. İşlerimiz yok. Hepimiz durgunuz. İş olmadığı için akşama kadar oturuyoruz. Ancak turistler gelince biraz hareketlilik oluyor.” şeklinde konuştular.

4 yıldır bu korkuyu yaşadıklarını dile getiren İbrahim Bayar da, “Bu olay yeni bir olay değil. Aşağı yukarı 3-4 yıldır biz bu korkuyu yaşıyoruz. Bu korku artık işimize yansıyor. Yetkililerin artık buna bir çözüm bulması gerekiyor. Bu noktada ne yapılabilir? Yoksa biz burada mülteci ağırlamaktan şikayetçi değiliz. Ama artık buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Şu anda Kilis için Guinness rekor kitabına girilmeden bahsediliyor. Ama gerçek manada sorunlardan bahseden yok. Hiçbir yetkili çıkıp ‘burada şu sorun var’ diye dile getirmiyor. Burada yaşanan olayların üstü örtbas edilmek isteniyor. Kilis’te şu an inşaat sektörü bitmiş durumda.” diye konuştu.

Kilis’te 17 yıldır taksicilik yapan Abdullah İstanbulluoğlu ise Suriye’deki iç savaştan en çok kendilerinin etkilendiğini söyleyerek, “Tedirginiz, her an ne olacağı belirsiz. Burada durum hiç iyi değil. Herkes bir korku içerisinde. Vatandaş sokağa çıkmaya korkuyor. Esnafın işi bitti. Eskisi gibi iş yok. Esnaf akşama kadar oturuyor. Esnafız, boş boş oturuyoruz.” diyerek yaşanan gelişmelerden esnafın da olumsuz etkilendiğini dile getirdi.

“Ölümlü biten bu olaylardan tedirginiz”

İbrahim Özurfalı taksici de, “Artık ölümlü biten bu olaylardan tedirginiz. Esnafın durumu hiç iyi değil. İşler çok zayıf. Gelir yok, ödemelerimizi yapamıyoruz. Esnaf vergisini ödeyemiyor. Daha güvenli bir yere taşınmak istiyoruz. Yâda bize yardımcı olurlarsa iyi olur. İş yok akşama kadar oturuyoruz.” dedi.

Ailece tedirgin olduklarını ve çocuklarının geceleri korkudan uyuyamadığını dile getiren Sait Durutaş, “Vatandaşlar olarak hepimiz tedirginiz. Şu anda işsizlik başta olmak üzere birçok sorunumuz var. Piyasa çok durgun. Yetkililer bir şekilde ilgileniyorlar. Fakat vatandaş da bir korku var.” diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.