Kilis’teki roketin isabet ettiği 3 asırlık Çalık Cami’si kullanılamaz hale geldi

Kilis’teki roketin isabet ettiği 3 asırlık Çalık Cami’si kullanılamaz hale geldi

​Suriye'nin Afrin kentinden PKK tarafından atılan roketin isabet ettiği Kilis’teki Tarihi camilerden olan üç asırlık Çalık Cami’si kullanılamaz hale geldi.

Suriye'nin Afrin kentinden PKK tarafından ateşlenen roket, Kilis'in Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan Tarihi Çalık Camisi'ne isabet etti. Akşam namazını eda etmek için camide bulunan cemaatten, biri Türkiye vatandaşı diğeri Suriyeli 2 kişi hayatını kaybetti. 6 kişinin yaralandığı saldırıda üç asırlık tarihi cami büyük hasar gördü.

Afrin'deki PKK mensupları tarafından Kilis'teki Tarihi Çalık Camisi'ne roketli saldırı yapıldı. Kent merkezindeki Çalık Camisi'ne saat 18.10 sıralarında atılan roket caminin kubbesine isabet etti. Akşam namazı eda etmek için camide bulunan ve yıkılan kubbenin enkazının altında kalan biri Suriyeli 2 kişi hayatını kaybederken, 11 kişi de yaralandı.

Saldırının ardından kentte büyük bir panik havası oluşurken, caminin bulunduğu sokak araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Roketlerin hedefi olduğu cami içerisine kimse yaklaştırılmazken, olay yerine çok sayıda sağlık, AFAD, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi.

Olay yeri inceleme ekiplerinin yaptığı incelemenin ardından etrafı şeritle kapatılan caminin çevresinde güvenlik önlemleri alındı. Büyük bir hasarın oluştuğu tarihi camide bulunan Kur’an-ı Kerimler ve dini kitaplar ciddi zarar gördü.

Hatırlanacağı üzere, PKK tarafından daha öncede gerek yurt içinde gerek yurt dışında camilerin hedef alındığı bilinmektedir. PKK'nin 26 Haziran 1992 tarihinde Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde bulunan Susa (Yolaç) köyünde gerçekleştirdiği cami katliamında da 2’si çocuk 10 kişi katledilmiş ve camiye büyük bir zarar verilmişti.

Yine 2014’teki 6-8 Ekim olaylarında da birçok cami, medrese ve İslami kurumlar PKK tarafından hedef alınmış, Kur’an-ı Kerimler yakılmıştı. Ayrıca 2015’te PKK’nin çukur siyaseti sonrası bölgede başlayan çatışmalı süreçte camilerdeki yıkım ve tahribat hafızalardaki yerini koruyor.

Özellikle Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan 500 yıllık Tarihi Kurşunlu (Fatihpaşa) Cami PKK tarafından ateşe verilmesi sonucu, camide büyük tahribat yaşanmış ve bir süre ibadete kapatılmıştı.

Ayrıca, beş gün önce başlatılan Afrin operasyonunun ardından Almanya’da PKK yandaşlarının Eyüp Sultan Camisi'nin kapısına tehdit mesajı yazarak kapı boyayla kirletildi.

PKK ve bileşenleri gerek yurt içinde gerek yurt dışında buna benzer saldırılarla Müslümanların kutsal mabedi olan camileri ve Kur’an-ı Kerimleri hedef almada hiçbir zaman sınır tanımamıştır.

Öte yandan, cami saldırısının görgü tanıkları ise cami cemaatinin akşam namazı için camiye geldiğini, cami cemaati namazını eda ettiği sırada, roket sesini duyduklarını, bunun üzerine çevredeki herkesin camiye yöneldiğini, içeri girdiklerinde de korkunç bir manzarayla karşılaştıklarını ve akşam namazını eda eden cemaatin molozların altında kaldığını gördüklerini anlattı.

Camiye yönelik roketli saldırıda hayatını kaybeden Suriyeli Tarık Tabak ile Muzaffer Aydemir’in bugün toprağa verileceği belirtildi.

İLKHA



























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler